Política 06/09/2017

Forcadell demana la recusació de tots els membres del Constitucional per manca d'"imparcialitat"

La mesura no evitaria la suspensió immediata de la llei del referèndum

Núria Orriols / Dani Sánchez Ugart
2 min
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, entra a l'hemicicle

Barcelona / MadridMentre la mesa del Parlament es reunia per decidir si admet a tràmit la llei del referèndum, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha demanat la recusació dels dotze membres del Tribunal Constitucional perquè considera que no són imparcials i que, per tant, no es "garanteix el seu dret de defensa". "La iniciativa pretén paralitzar qualsevol procediment d'excepció que pogués plantejar-se el Tribunal Constitucional envers el Parlament o les funcions de la presidenta", asseguren des del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, segons fonts de l'entorn de la presidenta, abans que el TC prengui cap decisió relacionada amb ella, com una hipotètica suspensió exprés del càrrec, l'alt tribunal haurà de resoldre aquest recurs. Tanmateix, aquesta recusació no afecta la possibilitat que el TC admeti a tràmit un nou recurs contra les lleis de desconnexió i les suspengui. La recusació només té a veure amb les mesures que pugui prendre l'alt tribunal contra la presidenta del Parlament, segons fonts jurídiques.

A l'escrit, Forcadell assegura que en l'ordenament jurídic espanyol no hi ha "cap procediment que generi tanta indefensió" com el que preveu la llei orgànica del Tribunal Constitucional, que permet suspendre càrrecs electes si incompleixen les resolucions del tribunal. Per a la defensa de la presidenta, la naturalesa "inèdita" del procediment d'execució de sentències que va instaurar l'última reforma de la llei del TC vulnera la Declaració Universal dels Drets Humans, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. Considera que no compta amb "cap garantia processal d'un judici just".

També recorda que la Comissió de Venècia va criticar l'última reforma de la llei orgànica del TC.

Per la seva banda, des del TC confirmen que han rebut l'escrit presentat per la presidenta del Parlament i que ja s'està estudiant la recusació. L'objectiu del ple del TC és resoldre'l abans que entrin previsibles impugnacions als passos cap el referèndum. Fonts del tribunal expliquen que el mateix ple és qui ha de decidir sobre aquesta qüestió perquè no hi ha cap instància superior que pugui fer-ho. Altres fonts citades per Efe apunten que la petició serà previsiblement rebutjada i, fins i tot, no admesa, ja que l'ha presentada Forcadell a títol individual i no la mesa del Parlament. Hi ha un precedent d'intent de recusació de tots els magistrats del TC, el presentat per l'advocat José Luis Mazón.

stats