Política 18/09/2017

Forcadell demana portar a la justícia europea la causa contra la mesa per la llei del referèndum

Sol·licita una qüestió prejudicial al TJUE en cas que el TSJC no arxivi el seu cas

Ara
2 min
Forcadell i Simó saluden els concentrats davant del TSJC

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, vol que el cas de la mesa arribi a Europa. Forcadell ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que plantegi al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, una qüestió prejudicial sobre l'admissió a tràmit de la querella de la fiscalia contra ella i quatre membres de la mesa de la cambra catalana per l'admissió a tràmit de la llei del referèndum. Aquest és un mecanisme que, tal com va explicar l'ARA, un grup de juristes encapçalats per Josep Jover estan estudiant per a tots els casos relacionats amb el Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta de repetir l'estratègia que es va dur a terme en el cas de les clàusules sòl, el cèntim sanitari o el cànon digital. ERC va contractar Jover el mes passat perquè estudiés la manera d’aplicar la mateixa lògica en el cas dels drets fonamentals, regulats a la Carta de Drets Humans de la Unió Europea.

A més, paral·lelament, ha demanat la recusació de cinc membres de la sala civil i penal del TSJC pel seu "interès directe o indirecte" en la causa.

La via per arribar a Europa

Una de les regles bàsiques per arribar als tribunals internacionals és exhaurir, primer, les instàncies internes dels estats. Per arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg s’ha de passar abans pel Tribunal Constitucional. Ara bé, en el cas del Tribunal de Justícia de la Unió Europea hi ha una via per acudir-hi abans: a través de la qüestió prejudicial.

A diferència d’una sentència (després d’un judici), aquest instrument és una consulta que es fa al TJUE abans de resoldre el cas. I si és acceptat per aquest tribunal se suspèn el procediment als tribunals nacionals fins que hi hagi una resolució europea. Jover diu que les parts personades en un procediment judicial poden demanar al jutge que elevi el seu cas al TJUE. L’obligació del jutge de traslladar aquesta petició és diferent en funció de la instància en què es troba el cas. L’advocat explica que a partir de la segona instància judicial la consulta al TJUE ja és obligada.

stats