Política 10/06/2015

Ubasart creu que el procés català ja no és rupturista, sinó "una taula de flotació per a una CiU debilitada"

La dirigent de Podem afirma a Catalunya Ràdio que "el de Forcades no és un lideratge tan indiscutible com el de Colau", motiu pel qual veu difícil que lideri una aliança catalana similar a Barcelona en Comú

Ara
2 min
Gemma Ubasart, durant l'entrevista / CATALUNYA RÀDIO

BarcelonaLa secretària general de Podem Catalunya, Gemma Ubasart, ha rebutjat aquest dimecres a 'El matí de Catalunya Ràdio' la via unilateral cap a la independència i ha considerat que "per decidir qüestions com el dret a decidir cal un referèndum, no n'hi ha prou amb unes eleccions". Per això, ha apostat perquè, si el 27-S guanyen les opcions sobiranistes, aquestes "organitzin un referèndum fins al final", cosa que creu que Artur Mas no va fer el 9-N. Així, la dirigent de Podem ha etzibat que "si no hi ha referèndum, això de delegar un vot no s'aguanta per enlloc a nivell democràtic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la possibilitat d'obrir un procés constituent català que culmini amb un referèndum sobre la Constitució catalana que en derivi, tal com marca el full de ruta subscrit per CDC, ERC i les entitats sobiranistes, Ubasart s'ha obert a estudiar sumar-s'hi, tot i que dependria de "quin tipus de procés és, si ha de servir per perpetuar Mas o si ha de servir per transformar Catalunya". I és que, segons ha admès, "un dels problemes [per participar al front sobiranista] és Mas". És més, la dirigent de Podem ha criticat que el procés "ja no és un procés rupturista com ho havia estat fins al 9-N, sinó que ha passat a ser una taula de flotació per a una CiU debilitada".

Forcades no té un lideratge com el de Colau

Pel que fa a les eleccions del 27-S, Ubasart ha explicat que s'ha "obert una aposta per una aliança per al canvi", la qual no hauria de derivar en "una sopa de lletres o un acord de partits". Així, ha apuntat que "no són replicables a nivell català experiències com Barcelona en Comú", una candidatura que "es conforma al voltant d'un fort lideratge a l'entorn d'Ada Colau". Preguntada per Teresa Forcades, que s'ha postulat per liderar una llista similar a nivell català, Ubasart considera que "el de Forcades no és un lideratge tan indiscutible com el de Colau" i que el 27-S "hi hauria d'haver més treball en equip". Tot i això, ha afirmat que "encara no s'ha començat a parlar de candidatures" amb ICV-EUiA. Veu, però, difícil sumar la CUP a una eventual aliança, tal com pretén Forcades: "Veient les actuacions de la CUP amb Barcelona en Comú es fa difícil pensar en un terreny practicable".

Pel que fa a les primàries per elegir el cap de llista de Podem Catalunya, que acaben aquest dimecres i en què el periodista i activista Albano Dante Fachin –amb el suport de la cúpula del partit– té tots els números de guanyar, Ubasart ha avançat que fins divendres no se sabran els resultats, ja que és quan l'empresa que gestiona el procés els haurà validat.

Sigui com sigui, la dirigent de la formació ha confirmat que Podem "és el dispositiu de canvi" i, per tant, sí que es presentarà amb les seves sigles a les estatals, tot i que aspira a tancar aliances "amb forces nacionals com Compromís, MES o Geroa Bai".

stats