Política 11/10/2016

El Govern aprova el vot electrònic per al catalans residents a l'estranger

Ara la llei iniciarà el tràmit parlamentari ordinari i la previsió de l'executiu és que estigui aprovada abans de l'estiu, abans del referèndum d'autodeterminació

Albert Solé
1 min
Els canvis en el vot a l’exterior que va introduir el govern espanyol el 2011 han desincentivat la participació.

BarcelonaEl Govern ha donat llum verda aquest dimarts al projecte de llei de votació electrònica per als catalans residents a l'estranger. Així, en les properes setmanes entrarà al Parlament per iniciar el tràmit ordinari –no d'urgència–, i la previsió és que pugui estar aprovada abans de l'estiu. Tal com explicava l'ARA dilluns, si la llei del vot electrònic està aprovada el mes de juny com preveu el Govern, es podria arribar a fer servir en el referèndum previst per a la segona setmana de setembre de 2017, sempre que l'eina electoral que es faci servir sigui compatible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com funcionarà el vot electrònic? Es podrà fer servir per al referèndum?La llei preveu totes les garanties jurídiques i de seguretat per a l'elector que esculli el vot electrònic –serà compatible, però excloent, el vot per internet i el vot per correu ordinari–, i s'adapta a l'actual llei electoral espanyola, en absència d'una de catalana pròpia.

El vot electrònic estarà a punt per al referèndum

La poca participació del catalans a l'estranger –i dels espanyols en general– en tots les darreres eleccions des del 2011 és el que ha motivat al Govern a moure fitxa per evitar l'abstenció. El 2011 el govern espanyol va incloure la sol·licitud de vot previ per al espanyols residents a l'exterior per evitar alguns fraus detectats, però l'efecte final ha sigut molt pitjor.

stats