NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA
Política 16/01/2012

El Govern retarda l'obligatorietat d'etiquetar en català prevista a la llei

Fa un any que es poden garantir drets lingüístics amb sancions però l'executiu de CiU vol "diàleg"

Roger Tugas
1 min
UNA IMATGE QUE HAURIA DE SER NORMAL I ENCARA ÉS UNA EXCEPCIÓ ALS SUPERMERCATS
 Tots els productes, béns i serveis haurien de presentar la informació necessària per al consum, l'ús o el maneig com a mínim en català -com els de la foto- des de fa gairebé mig any, segons la llei vigent. De fet, el règim sancionador per garantir-ho és clar i contundent. En els últims anys s'ha avançat en aquest àmbit però la normaliat plena encara és lluny.

BarcelonaUna de les lleis que va aprovar el segon tripartit cap al final del mandat era la del codi de consum. Aquesta norma, a banda de dotar de més protecció i drets els consumidors, garantia poder disposar en català de "les informacions necessàries per al consum, l'ús i el maneig adequats dels béns i serveis, amb independència del mitjà, format o suport utilitzat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la pràctica, doncs, implicava que qualsevol ciutadà hauria de poder trobar etiquetat en català qualsevol producte que comprés en un supermercat o un altre establiment. La llei, a més, marcava sancions en cas d'incompliment i facultava l'Agència Catalana del Consum (ACC) per fer-la complir. Fa gairebé un any, el 23 de gener, ja era de compliment obligat per a grans empreses, i fa uns sis mesos, el 23 de juliol, per a la resta. A hores d'ara, però, una passejada per qualsevol supermercat evidencia que la realitat queda molt lluny del compliment de la llei.

Podeu llegir la informació complerta a l'ARA PREMIUM

stats