Política 29/05/2016

El Govern fa una crida a la responsabilitat de la CUP per aprovar els pressupostos

El candidat d'ERC el 26-J, Gabriel Rufián, assegura que si l'esquerra anticapitalista ha aprovat els comptes de "Colau i Collboni" també pot aprovar els de Junts pel Sí

Sara González
2 min

BarcelonaL'endemà que la CUP hagi anunciat que presentarà una esmena a la totalitat al projecte de pressupostos presentat pel Govern, el vicepresident Oriol Junqueras i la consellera Neus Munté demanen a l'esquerra anticapitalita un "esforç" i "responsabilitat" per aprovar els comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Aprovar-los és millor que mantenir-los en pròrroga", ha advertit Junqueras, que ha recordat que encara s'està a "temps de diàleg i negociació" i ha demanat "empatia, esforç, capacitat negociadora i intel·ligència" a tots els grups parlamentaris. Just abans que arrenqués la manifestació convocada contra els vetos del Tribunal Constitucional, a la qual han assistit diversos membres del Govern, Munté ha assegurat que els drets dels ciutadans "es defensen molt millor amb els pressupostos aprovats" i ha demanat a la CUP que treballi de la mà de Junts pel Sí perquè els comptes siguin "ambiciosos a escala nacional i social".

Més dur s'ha mostrat el candidat d'ERC a les eleccions del 26-J, Gabriel Rufián, que ha afirmat que si la CUP ha aprovat els "pressupostos de Colau i Collboni" també pot aprovar "els de Puigdemont i Junqueras". Rufián també ha assegurat que està convençut que Junts pel Sí és "conscient que no té majoria" i que els catalans porten "en l'ADN la negociació". En aquest sentit, ha recordat que a Catalunya s'han negociat "coses que semblaven impossibles" i que la transversalitat és "imprescindible per a la construcció d'un nou país".

Tant el PSC com Catalunya Sí que es Pot han deixat clar que és responsabilitat del Govern resoldre la situació. "Ha estat un error que portessin uns pressupostos sense haver-los pactat amb ningú", ha dit el líder del PSC, Miquel Iceta, que ha titllat d'"irresponsable" l'actuació del Govern. Lluís Rabell, per la seva banda, ha reconegut que el marge de l'executiu català és "limitat" però, tot i això, considera que sí que pot maniobrar mínimament per obtenir nous recursos a partir d'un canvi en les polítiques fiscals i tributàries. Rabell ha afegit algunes de les reivindicacions que fa la CUP coincideixen amb les que demana el seu grup parlamentari però que caldrà veure amb quina "fermesa" segueix defensant-les el principal soci del Govern.

stats