22/02/2015

IU confia en Alberto Garzón per frenar la fuga de vots a Iglesias

2 min
IU confia en Alberto Garzón per frenar la fuga de vots a Iglesias

MadridEl repte de la “ruptura democràtica”

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alberto Garzón ja és oficialment el candidat d’Esquerra Unida (IU) a la presidència del govern espanyol. El va escollir el consell polític federal de la coalició, amb un 76% dels vots (129 a favor, 26 en contra, 15 en blanc i 16 abstencions). Garzón, de 29 anys i diputat al Congrés per Màlaga, substituirà Cayo Lara, després que cap altre aspirant aconseguís els avals necessaris per presentar-se a les primàries obertes. En el primer discurs com a candidat, Garzón va assumir el repte de “construir un nou país” i impulsar una “ruptura democràtica”. Creu que l’erosió del bipartidisme és una “oportunitat històrica” que no es pot deixar escapar.

Pablo Iglesias farà el seu ‘debat’

Garzón ja serà l’encarregat d’intervenir, en nom d’IU, al debat de política general d’aquesta setmana. La formació d’esquerres confia en ell per redreçar les expectatives de vot i frenar la fuga de suports -sobretot dels joves- cap a Pablo Iglesias. De fet, els dos dirigents es coneixen bé i tenen un discurs molt semblant, que posa l’accent en la necessitat d’obrir un procés constituent que giri full al model nascut de la Transició. Els dos relats es podran contrastar dimarts, ja que el líder de Podem -formació sense representació al Congrés- ha convocat un acte a les 7 de la tarda, al madrileny Círculo de Bellas Artes, amb el títol L’altre estat de la nació.

La confluència a Madrid, més a prop

Des d’ahir, la confluència de l’esquerra -menys del PSOE- en una única llista a l’Ajuntament de Madrid és una mica més probable. IU va expulsar els portaveus a l’Assemblea, Gregorio Gordo, i al consistori, Ángel Pérez, perquè es negaven a dimitir dels càrrecs després de saber-se l’escàndol de les targetes de Bankia. Ells dos s’oposaven a dissoldre les sigles dins de la candidatura de Guanyem Madrid, en què també hi serà Podem. En canvi, el candidat a l’alcaldia, Mauricio Valiente, n’és partidari. Les resistències dels que ara han estat expulsats va provocar, de fet, que Tania Sánchez, aspirant a la presidència de la Comunitat de Madrid, abandonés el partit. Ahir va presentar la nova plataforma que ha creat sense voler anticipar una possible aliança amb Podem, que dirigeix la seva parella sentimental.

stats