Política 30/01/2014

Investiguen una ex tinent d'alcalde de Sabadell i diputada per pagar amb una targeta del Parlament "viatges privats" amb Bustos

El jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell obre una peça separada del cas Mercuri per aclarir els fets. Podria tractar-se d'un delicte de malversació de fons i hi ha "indicis d'imputació"

Ara
2 min
Montserrat Capdevila, el dia que va deixar el càrrec a l'Ajuntament de Sabadell, l'octubre del 2013 / ACN

BarcelonaMontserrat Capdevila, ex tinent d'alcalde de Sabadell i diputada pel PSC, serà investigada per la justícia per possible malversació de fons per haver pagat amb una targeta del Parlament els desplaçaments de viatges a Madrid que feia per acompanyar Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell, i que "responien a afers de caràcter privat entre ells dos", segons la jutge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell ha obert una peça separada del cas Mercuri per aclarir els fets i ho ha comunicat en una interlocutòria a la qual ha tingut accés l'ARA.

De fet, es tracta d'una peça separada d'una de les peces separades del cas Mercuri, la que fa referència a una possible malversació de fons imputable a Bustos en relació als tractes de la Federació de Municipis de Catalunya –que ell havia presidit– amb la presidenta de l'Associació de Llatinoamericans de Sabadell i uns "càrrecs no justificats a l'esmentada Federació", segons la resolució judicial.

Investigant aquests fets, els Mossos d'Esquadra en van descobrir de colaterals. Aquí és on entrava en escena Montserrat Capdevila. Bustos feia viatges a Madrid a càrrec de la Federació Catalana de Municipis que, en principi, estaven justificats. Ara bé, entre el maig del 2012 i el setembre del mateix any, l'aleshores alcalde de Sabadell va fer alguns d'aquests viatges acompanyat de Capdevila. "Se sap per la investigació que aquest acompanyament responia a afers de caràcter privat entre ells, però que tanmateix la despesa del desplaçament es sufragava amb càrrec a una targeta Visa de titularitat del Parlament de Catalunya", diu la interlocutòria.

Cal aclarir que, segons han matisat els portaveus de la cambra, la targeta de la qual disposaven els diputats en aquella època –es va eliminar al juliol del 2013– no era carta de crèdit convencional, sinó una targeta de pagament de Renfe que els permetia fer els viatges amb tren que els calguessin per a la seva activitat parlamentària. La despesa es carregava directament al compte de la cambra i Capdevila hauria fet càrrecs d'aquest tipus per acompanyar Bustos per raons personals. Aquí hi hauria, per tant, un possible delicte de malversació de fons.Aquest dijous la cadena Ser ha penjat a Twitter un document que acredita que la diputada va retornar un total de 3.229,25 euros a l'Oïdoria de comptes del Parlament. El document, datat el 8 de novembre del 2013, especifica que Capdevila fa lliurament d'un xec "com a reintegrament de tots els imports per l'ús de la targeta de viatges de Renfe que li va ser lliurada en raó de la seva condició de diputada del Parlament".

"Indicis d'imputació"

La jutge també recull en el seu escrit que el fiscal ha presentat un informe en què "entén que hi ha indicis aparents d'imputació de la diputada". De manera que la fiscalia sol·licita formalment que el jutjat faci el seu informe per ser elevat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que és "l'òrgan competent per a les causes contra diputats", el que pot imputar-los.

stats