Política 04/12/2014

Junqueras busca un acord en tot menys en la llista única

Se centra en "omplir de contingut" i compromisos el full de ruta independentista, que vol més ràpid. Es veurà la setmana que ve amb Mas

Ferran Casas
2 min

BarcelonaEl líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dijous a la nit en una entrevista de Mònica Terribas a TV3 que crear un estat en 18 mesos, tal i com proposa el president Artur Mas al seu full de ruta, "genera dificultats i tensions amb l'estat espanyol", que segons ell en cap cas voldrà negociar amb el que considera "una part". Per això ha indicat que cal exercir la independència des del primer moment i "escurçar els terminis". Segons ell cal fer-ho tot a l'hora "perquè l'estat no ens deixarà tenir les eines per fer-ho", en contraposició a la previsió que fa el president, a qui ha "agraït" que el dimarts l'escoltés al Palau de Congressos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Quan abans disposem de les eines millor", ha afirmat. Com fer la independència, el full de ruta, ha estat el 'leit motiv' de l'entrevista. Un full de ruta que, segons ell, cal "omplir de contingut" sobre quina acció exterior es farà, en quins terminis, quines estructures d'estat es prioritzaran... Aquests són els acords bàsics que el líder d'ERC busca amb Mas.

Pel que fa a la possibilitat d'anar plegats a les eleccions amb CiU, tal i com pretén Mas i rebutja ERC, Junqueras ha tancat la porta recordant que "SPD i CDU governen junts a Alemanya i no es van presentar junts i sabien perfectament que ho farien". Per descartar la "llista de país" ha apel·lat a la necessitat de convèncer els indecisos i sumar més i de fer-ho amb diverses llistes que comparteixin marca, projecte per aconseguir l'estat propi i fins i tot facin actes conjunts. "Estic convençut que ens posarem d'acord a l'hora de trobar la fórmula d'unitat", ha vaticinat.

Sobre qui presidiria el govern després de les plebiscitàries si ell s'enfronta a Mas ha afirmar que "ja veuríem qui el presidiria, en això no hi haurà massa dificultats i no discutirem gaire". Ell se sent preparat ha dit ("ningú arriba a ser president del govern amb experiència bàsicament perquè ningú ho ha estat abans", ha etzibat) però tampoc vol convertir l'assumpte en un problema. Ha afirmat que la setmana que ve es veurà amb Mas per parlar de la millor fórmula per trobar una unitat que està segur que arribarà. Pel que fa a un possible bloqueig del procés si no hi ha eleccions o no s'arriben a acords ha avisat que "no ens podem permetre el luxe de no avançar".

Junqueras, que ha estat rotund a l'hora d'assegurar que està "net de corrupció", també ha recordat que, aquest any, no votarà els pressupostos "perquè són inaplicables".

stats