Política 16/09/2013

El manifest del Pacte pel Dret a Decidir demana diàleg i "aprofundiment de l'estat del benestar"

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, creu "raonable" que el text es voti al Parlament

Oriol March
2 min
Rigol i Homs, al Palau de la Generalitat / PERE TORDERA

BarcelonaJoan Rigol tenia una missió: aconseguir el màxim consens al voltant del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. És per això que l'expresident del Parlament i dirigent històric d'Unió aposta per un manifest inclusiu que pugui posar tothom d'acord –excepte PP i Ciutadans, autoexclosos del consens–, amb la vista posada al PSC, que inicialment va decidir quedar-se fora de la iniciativa. "Urgim que s'estableixi un diàleg amb institucions de l'Estat per tal de trobar les condicions legals per a l'exercici del dret a decidir", assegura el manifest en el seu tercer punt, tot just després de refermar que Catalunya és nació i que, per tant, "té dret a decidir el seu futur polític".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rigol defensa el dret a decidir com una eina per "millorar la condició de vida individual i col·lectiva de les persones que viuen i treballen a Catalunya". Aquesta reivindicació es fa pensant en el compromís "amb els drets socials" i amb l'aprofundiment de l'estat del benestar i de la solidaritat intergeneracional. "El civisme, el diàleg, el respecte a totes les diverses opcions democràtiques pacífiques i al pluralisme ideològic, religiós i d'opcions de consciència, el rebuig a tota discriminació contrària a la llibertat i a la dignitat humana, així com la fermesa en les pròpies conviccions, han de configurar totes les accions sorgides del Pacte Nacional", sosté el document.

"L'exercici del dret a decidir també ha de significar la voluntat col·lectiva d'integració a la Unió Europea revitalitzada i la participació en la solidaritat universal", sentencia el document. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha considerat "raonable" que el text s'acabi votant al Parlament. Ara el document ha de ser signat per les parts que formen part del Pacte.

Homs ha obert la porta als signants del pacte perquè tinguin un paper protagonista a l'hora de fixar la data de la consulta i la seva pregunta. Tot i remarcar que "la responsabilitat" de triar un dia i definir què es consulta és "de les institucions, del Govern i del Parlament", Homs ha explicat que "hi haurà un moment o altre, abans de finals d'any, que el Pacte haurà de dir-hi la seva". "Hem de comptar amb tothom, perquè tothom té un paper, però és el seu paper d'acord amb les responsabilitats assignades", ha conclòs.

stats