Política 19/06/2015

Duran dispara contra CDC: "No es pot actuar amb aquestes maneres si realment es vol portar el país a la independència"

El líder d'Unió defensa que l'única manera de poder fer una consulta a Catalunya és "recompondre el catalanisme". Rebutja un congrés extraordinari a Unió i obre la porta a anar en solitari el 27-S

Oriol March
2 min
Josep A. Duran i Lleida va deixar de ser secretari general de CiU la setmana passada.

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, dispara contra CDC en la seva carta web setmanal després de la ruptura de la federació. "Com és prou conegut, la resposta de Convergència [a la consulta d'Unió] va ser substituir el diàleg per l'ultimàtum. Un ultimàtum fet públic, a més, sense deixar-nos cap marge de mobilitat: teniu tres dies per acceptar l'adhesió al sí-sí. Inacceptable! En el fons i en la forma inassumible. No es pot actuar amb aquestes maneres si realment es vol portar el país a la independència. O no vam aplaudir el Parlament danès per la moció que instava al diàleg entre el govern català i el de l'Estat? Quin exemple de diàleg estem transmetent a la UE i a la comunitat internacional? Quin marge de decisió amb un mínim de dignitat quedava a Unió?", es pregunta Duran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Més enllà de les diferències estratègiques que em porten a discrepar de portar en termes electorals la rivalitat amb ERC al seu terreny, una qüestió hauria de quedar clara per a tothom: a l'Estat i a Catalunya hem de ser conscients que d'aquesta situació només en podem sortir amb una consulta legal perquè decideixi la ciutadania. I també hem de tenir clar que sense recompondre el catalanisme, la consulta que necessitem no arribarà. I quan parlo del consens, no ho faig només del catalanisme independentista. També en refereixo als del PSC, als d'ICV-EUiA o als d'Unió, que som catalanistes i que sense ser antiindependentistes no veiem la independència avui ni possible ni desitjable. Parlo, doncs, de persones que, a més, no estem disposats que es digui que no es pot ser tan patriota des de les nostres posicions com des de les independentistes", sosté.

Situació interna

"Sóc molt conscient que ara tenim una manifesta divisió que, per dolorosa que sigui –i ho és molt–, estava latent des de fa anys", assegura Duran en la carta web. "Discrepo respectuosament dels que situen la consulta del 14-J o els seus resultats com la gènesi de la divisió. Fa molt temps que estem dividits, i si hem fet la consulta és com a conseqüència d'aquesta divisió, i no a l'inrevés. Fa més d'un any i mig que vaig dir públicament en diverses ocasions que Catalunya acabaria sense tenir la independència i que el procés polític que vivim trencaria el PSC –ja ha passat– i, en contra del criteri d'alguns, crec que és molt dolent per a Catalunya. També vaig afirmar que es trencarien Unió i CiU, i està passant", assegura.

"Fer ara un congrés no seria una altra cosa que un instrument per liquidar-la. O desapareixeria amb la llista del President o no es faria viable el seu futur electoral si ens dediquéssim a fer el congrés a l'hora de preparar la campanya per si hem d'anar sols", defensa sobre la proposta dels crítics.

stats