Política 09/02/2017

JxSí i la CUP rebutgen que el Govern no pugui donar als funcionaris ordres contràries a la Constitució

PSC, PP i C's voten a favor de la moció i CSQP ha preferit abstenir-se

Aleix Moldes
2 min
Un clam massiu contra la judicialització

BarcelonaEl paper dels funcionaris en l'impuls del referèndum d'independència i de les estructures d'estat és una de les qüestions que genera més debat en l'àmbit parlamentari. Aquest dijous, a partir d'una moció de Ciutadans, Junts pel Sí i la CUP han deixat clar que no estan disposats a renunciar a la feina dels treballadors públics en el marc del procés sobiranista. El document de C's ha rebut els vots a favor de PSC i PP: "Garantir que (el Govern) no cursarà ni als funcionaris ni a la resta de treballadors públics cap ordre, instrucció, recomanació, suggeriment o indicació, ni escrita ni oral, que sigui contrària a l'ordenament jurídic constitucional i estatutari espanyol o a les resolucions judicials".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la seva banda, CSQP ha preferit abstenir-se. Els 'comuns' havien plantejat com a alternativa que, enlloc de fer referència al marc constitucional, la moció se centrés en reclamar al Govern que no donés ordres als funcionaris que contravinguessin "l'ordenament jurídic vigent a Catalunya". Un redactat que des de JxSí s'hagués acceptat. La majoria independentista defensa que, un cop aprovada la llei de transitorietat jurídica, el nou marc legal avalarà qualsevol de les accions encaminades a convocar el referèndum i a impulsar la independència.

La moció també tenia un segon punt, que ha estat igualment rebutjat. C's defensava que els membres del Govern "s'abstinguessin de suggerir o fer indicacions als empleats públics sobre quan han de gaudir dels seus dies de festa o de lliure disposició ni per què els han d'utilitzar". El partit taronja ha recordat en aquest punt que, en una entrevista a l'ARA, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va considerar que seria "normal i necessari" que els funcionaris agafessin un dia lliure per acompanyar Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega en el primer dia del judici del 9-N.

stats