CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 28/06/2015

L’ANC busca l’aval per trobar fórmules de suport a les llistes independentistes del 27-S

L’entitat acorda dividida la pregunta de la consulta i Sànchez admet que la proposta de Mas “ha incomodat”

Joan Serra / Laia Vicens
4 min
Montmeló va acollir unes  4.500 motos a la Motorada per la independència de l’ANC.

BarcelonaQuan només falten tres mesos per a les eleccions del 27-S, el sobiranisme continua sense definir el format que tindran les opcions favorables a la independència. I cada pas provoca xocs interns i exigeix respostes més urgents. L’ANC s’ha vist abocada a consultar les seves bases a corre-cuita si cal impulsar una “proposta electoral” transversal per al 27-S, en resposta al repte plantejat per Artur Mas a Molins de Rei fa una setmana. L’entitat buscarà un pronunciament de la militància entre divendres i dissabte -una decisió avançada ahir per l’ARA- perquè s’ha sentit “interpel·lada” pel president, tal com va expressar Jordi Sànchez, que va insistir que l’Assemblea havia donat per “tancat” el debat de la llista transversal. La discussió al secretariat nacional sobre si s’havia de recórrer als socis per oferir una resposta a Mas es va resoldre amb 48 vots a favor i 10 abstencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més dividida va ser la votació de la pregunta, que no parla explícitament d’impulsar una llista unitària però sí d’una “proposta electoral”. En concret, la pregunta que hauran de contestar els afiliats és: “¿Vols que l’ANC busqui les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat, per garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que ens porti a la independència de Catalunya?” L’enunciat es va tancar amb l’aval de 41 vots a favor, 3 abstencions i 12 vots en contra. Si bé Sànchez defensava ahir que el debat intern havia sigut “ric” però no pas “tens”, el cert és que diverses fonts del secretariat consultades per l’ARA asseguraven que la reunió de divendres, que es va allargar més enllà de quatre hores, no va estar exempta de friccions internes entre partidaris d’una opció o una altra. El president de l’Assemblea va puntualitzar que el pla de Mas “no és fàcil” d’acceptar. “Quan vam sentir Mas, ens vam sentir interpel·lats, incomodats i trasbalsats”, va dir Sànchez, que va admetre que “donar resposta a aquell emplaçament també pot trasbalsar altres entitats o formacions”, sense referir-se explícitament a ERC o la CUP.

Un sí que no implica fer una llista

Conscient de la seva essència “apartidista” i de les “línies vermelles que no pot superar”, l’entitat buscarà l’aval de la militància per trobar fórmules de suport a totes les llistes independentistes del 27-S. Ho va verbalitzar el seu president, conscient dels equilibris fets en la tria de la pregunta, quan va destacar que “una victòria del sí no comportaria automàticament que l’ANC faci una llista electoral” com la que va demanar Mas. “Un sí posarà sobre la taula el debat sobre les llistes”, va reblar Sànchez. I és que encara que l’ANC “no defugirà el mandat sobre les llistes”, no es limitarà a aquesta qüestió. També plantejarà alternatives, com un mateix punt programàtic al programa electoral, una fórmula comuna per presentar les candidatures independentistes -el full de ruta de l’ANC validat a l’abril plantejava una “marca comuna inequívoca”- o un compromís compartit de les forces sobiranistes per després del 27-S. En el cas que s’imposés el no -escenari no previst-, Sànchez va afirmar que serà un mandat clar que l’entitat “no ha d’entrar en aquest procés electoral”. I en la seva compareixença es va comprometre a explicar a l’equador del mes de juliol la recerca d’aquestes “complicitats” entre el sobiranisme. Fonts del secretariat van detallar que ara es tracta de trobar “solucions imaginatives” per garantir “el caràcter plebiscitari” del 27-S.

La pregunta i els objectius

Els partits segueixen amb atenció l’evolució del debat a l’ANC. Els dirigents d’ERC ja van fer dilluns una crida a “preservar la independència” de les entitats sobiranistes, en resposta a la proposta formulada pel president de la Generalitat, i ahir es mostraven prudents en l’anàlisi del nou escenari, a l’espera de “recollir més informació sobre l’objectiu de l’últim plantejament” de l’Assemblea. Fonts republicanes van traslladar a l’ARA que la consulta interna obliga a reobrir “un debat que estava tancat”, que serà escrutat en la permanent de dilluns del partit. El cap de setmana que ve estan cridats a votar els 38.600 socis de ple dret de l’ANC en 171 locals d’arreu del país. Faltaran menys de 90 dies per a les eleccions.

Òmnium consultarà a les territorials l’opinió sobre la llista unitària

Òmnium Cultural, interpel·lada també per Artur Mas per impulsar la llista unitària, debatrà la proposta la setmana que ve a les seccions territorials, que enviaran les conclusions a la junta nacional. L’òrgan decisori de l’entitat farà un buidatge de les actes i consensuarà una resposta a Mas. Fonts d’Òmnium van admetre a l’ARA que van descartar fer una consulta com l’ANC per la “impossibilitat” de plantejar una pregunta concreta. Per això, i per evitar “trencar” l’entitat, on hi ha militants de tots els partits, previsiblement s’optarà per una “solució de compromís”, com cedir la marca Ara és l’hora com a paraigua dels partits independentistes o proposar algun dirigent perquè representi Òmnium a la llista de Mas. En tot cas, avisen que aquest suport a Mas “en cap cas anirà en detriment” de l’aval a altres candidatures sobiranistes. El debat sobre la llista unitària va ser “intens”, segons fonts presents a l’assemblea general, convocada a Barcelona. Molts socis van demanar el torn de paraula per manifestar-s’hi tant a favor com en contra.

stats