INVESTIGACIÓ
Política 05/03/2015

L’escorcoll a la Paeria compromet Ros a tres mesos de les eleccions

L’alcalde de Lleida defensa la seva gestió i acusa Camps de buscar “venjança”

Sara González
3 min
Ros, que va lamentar “l’afany destructiu de la seva ex número 2, també es va querellar contra Camps, i la Fiscalia de Lleida ha acceptat la seva denúncia.

BarcelonaL’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va haver d’enfrontar-se ahir a la fotografia que menys desitjava, especialment a menys de tres mesos de les eleccions municipals: la de veure com l’ajuntament que governa amb majoria absoluta era escorcollat per la Fiscalia Anticorrupció i l’Oficina Antifrau. El detonant han sigut les denúncies que va presentar fa dues setmanes l’ex número dos del paer en cap, Marta Camps, en què acusava Ros d’irregularitats vinculades al cobrament de dietes, de pràctiques “gairebé mafioses” i d’haver-la espiat. Tot plegat respon, segons l’alcalde, a una venjança de la que va ser durant 11 anys la seva mà dreta en veure’s fora de les llistes electorals del 24 de maig després d’un any i mig de tensions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els investigadors van irrompre a l’ajuntament a mig matí i van fer tornar Ros a Lleida precipitadament, ja que en aquell moment era a Madrid. La mateixa Camps va acompanyar els tècnics d’Anticorrupció i Antifrau, que van sol·licitar expedients i documentació a la secretaria general del consistori i als departaments d’Intervenció i Urbanisme per comprovar si hi ha alguna irregularitat en dietes i cobraments que podria haver rebut l’alcalde mentre era diputat al Parlament, entre les quals, 1.500 euros en concepte de dietes que va passar l’alcalde d’un viatge a la Xina i que ella es va negar a autoritzar perquè el desplaçament estava sufragat pel Consell Social de la Universitat de Lleida. Ros va argumentar que no totes les despeses hi estaven incloses i que, en tot cas, ell no ha cobrat res que Camps no hagi autoritzat. Però la regidora també va avançar que els investigadors estudiaran si hi ha altres cobraments irregulars relacionats amb sopars del PSC que s’haurien pogut facturar al consistori. Es dóna el cas que Camps ha sigut la primera secretària de la federació lleidatana fins que el PSC va decidir imposar una gestora.

Anticorrupció també es va emportar tota la documentació referent a la concessió, pròrroga i condonació d’un deute, per part de la Paeria, a l’empresa adjudicatària de la discoteca Larida, Adaix de Negocios. “Ho haurà de valorar la justícia, però jo considero que es tracta d’un tracte de favor i d’un vestit fet a mida segons el que els concessionaris podien pagar”, va explicar Camps. En concret, i segons l’ex número dos de Ros, en el ple del maig del 2014 l’Ajuntament va aprovar permetre l’obertura de la discoteca si l’empresa pagava els gairebé 300.000 euros que devia, però un mes més tard es va firmar un decret d’alcaldia en què s’eximia l’empresa del pagament d’aquesta quantitat i, a més, se’ls permetia obrir.

“Aquest expedient, al meu entendre, tenia moltes irregularitats i va ser un motiu d’enfrontament intern”, va assegurar Camps. Segons ella, els investigadors també van bolcar la informació del seu ordinador i del de la regidoria d’Urbanisme per determinar si es va produir o no l’“espionatge” al correu electrònic i el mòbil de Camps. La mateixa ex tinent d’alcalde reconeix que “va tenir la sensació” que va ser espiada. Caldrà veure, però, si és així o no.

La decepció de l’arraconament

I és que, a ulls de Ros, tot forma part d’una operació de Camps motivada per la decepció que va tenir en veure’s fora de les llistes municipals i apartada de la successió. “No em preocupa que em vulgui destruir a mi, sinó el mal que està fent a la Paeria i a Lleida per una estricta ambició personal de ser la número dos”, va lamentar l’alcalde, que recorda que Camps és “coresponsable” dels èxits municipals dels últims anys.

L’actual president del PSC, però, espera no resultar imputat arran d’aquesta operació, especialment per la proximitat d’unes municipals que són claus per al seu partit. Amb tot, Ros és conscient que podria haver-hi imputació, però assegura que no té “por”. Argumenta que la Paeria “no té res a amagar”, que tots els expedients han rebut el vistiplau dels serveis jurídics de l’Ajuntament i que ell no ha cobrat res que no s’hagués autoritzat.

Els socialistes aspiren a resistir en els bastions que encara conserven i Lleida és un dels seus grans forts, una de les poques majories absolutes en capitals que encara conserva fins i tot després del daltabaix dels comicis del 2011. Ros n’és ben conscient, i és per això que va demanar que la investigació avanci amb rapidesa. “Espero tenir prou temps per poder provar que tot s’ha fet bé”, va afirmar. I, si no és així, encararà la seva batalla més difícil amb una crisi interna sense precedents i un PSC les sigles del qual cotitzen, segons les enquestes, a la baixa, una baixa que l’alcalde només podrà compensar venent la seva marca personal.

stats