POLÍTICA
Política 25/07/2012

El Parlament aprova el concert amb l'abstenció del PSC

CiU, ICV-EUiA i ERC traslladen la majoria parlamentària de la comissió del concert al ple del Parlament. Tal com estava previst, el PSC ha donat el vistiplau a la majoria del document, però no a la Hisenda pròpia, columna vertebral del canvi de paradigma

M.colomer / Acn
2 min

BarcelonaCap novetat al Parlament. La cambra catalana ha donat llum verda a la proposta de pacte fiscal basada en la fórmula del concert econòmic amb el suport de l'àmplia majoria dels diputats del Parlament, és a dir, de CiU, ICV-EUiA, ERC i Joan Laporta. De fet, al ple monogràfic sobre el pacte fiscal d'aquest dimecres s'hi ha reproduït la majoria absoluta que ja va recollir el model en la comissió sobre el nou finançament que es va fer a la cambra catalana ara fa nou mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC no s'ha mogut en el seu rebuig a la Hisenda pròpia i, malgrat que ho ha votat pràcticament tot a favor, ha rebutjat l'Agència Tributària no consorciada amb l'Estat, el model de finançament pròpiament dit, més enllà del diagnòstic de la situació i la necessitat de canviar de paradigma davant el fracàs dels models dels últims 30 anys.

La proposta catalana, doncs, obrirà en els pròxims mesos la negociació amb Madrid per aconseguir que l'Agència tributària catalana recapti, gestioni, liquidi, inspeccioni i sancioni tots els tribus suportats a Catalunya. A més, la proposta del Parlament estableix que l'Agència catalana serà l'única administració responsable al país. Aquest és el punt clau del nou model de finançament que ha obtingut l'abstenció del PSC i el vot contra de PPC, C's i Solidaritat. En canvi, el PSC ha votat a favor del punt que estableix que "Catalunya no pot perdre posicions respecte a la seva situació en capacitat fiscal un cop feta la contribució a la solidaritat".

El PP trenca el compromís

Tot i que el partit liderat per Alícia Sánchez-Camacho havia donat per fet en les últimes setmanes que s'abstindria en el model de pacte fiscal acordat per CiU, ICV-EUiA i ERC, finalment ha canviat d'opinió i ha votat en contra dels punts del text que estableixen les bases del nou model, tant la Hisenda pròpia com la limitació de la contribució a la solidaritat amb els altres territoris. Tot i així, els populars catalans s'han abstingut en la resta del contingut del pacte fiscal. No han prosperat tampoc les esmenes de Solidaritat i ERC per incloure al document que en cas de fracassar el pacte fiscal, l'alternativa passa per un procés d'independència política.

stats