Política 15/07/2014

Pressió unionista a Rajoy perquè no negociï "privilegis" amb Artur Mas

Una nova plataforma d'àmbit espanyol crida a la "mobilització" per evitar "maniobres opaques". Prepara un acte per a l'11 de Setembre a Madrid.

Joan Rusiñol
2 min
Presentació del manifest unionista a Madrid

MadridA ple sol, davant les portes del Congrés dels Diputats, els impulsors de la plataforma unionista Lliures i Iguals han llegit el seu manifest fundacional, que fa una crida a la "mobilització" de la societat espanyola perquè faci front al discurs del sobiranisme. És un intent de combatre, afirmen, el relat sobiranista. Emparant-se en valors constitucionals s'erigeixen com un mur contra "maniobres opaques per oferir nous privilegis al nacionalisme a costa de la sobirania dels espanyols".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això pren una significació especial a pocs dies, previsiblement, de la reunió que han de mantenir el president espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas. Per això, rebutgen qualsevol "negociació que amb el pretext d'evitar el conflicte" suposi el que ells entenen com a "límits" a la sobirania estatal. Dit en altres paraules: volen que els partits –han citat PP, PSOE, UPyD i Ciutadans– s'oposin fermament a la consulta del 9-N.

Paradoxalment, l'encarregada de llegir el text ha estat la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo, molt vinculada a l'ala aznarista del partit a través de FAES. L'acompanyaven personalitats de la cultura, com l'escriptor Mario Vargas Llosa i el director Albert Boadella; del sindicalisme, com l'exsecretari general de CCOO José María Fidalgo, dels mitjans de comunicació, com Carlos Herrera; i altres cares conegudes com el fill de l'expresident espanyol Adolfo Suárez. També hi havia la diputada d'UPyD Irene Lozano, l'expresident socialista de la Comunitat de Madrid Joaquín Leguina i l'exlíder dels socialistes bascos Nicolás Redondo Terreros.

Mobilització i debat públic

En el manifest es lamenta que Espanya estigui a "la defensiva" i els qui el signen fan una crida als partits perquè siguin conscients que la seva obligació és "evitar la derrota" de la democràcia espanyola. Vinculen l'independentisme als "populismes antieuropeus", de "fons reaccionari".

Reclamen, també, un "debat públic" que serveixi per "deslegitimar intel·lectualment i políticament" el nacionalisme no espanyol. Ja preparen un acte a Madrid durant la Diada i un altre a l'estiu a Cadis. Aquesta batalla en el terreny de les idees ha d'anar acompanyada, diuen, per l'aplicació de "tota la llei" contra els qui la desobeeixin.

stats