Política 28/03/2015

MES també tanca pactes locals amb els seus excompanys del PSC

Sara González
2 min
Magda Casamitjana i Jordi Martí, cares visibles  de MES, que intenta aglutinar els ex-PSC.

BarcelonaMoviment d’Esquerres, nascut a partir de les fuites del PSC dels últims anys, es mou contra rellotge per teixir una xarxa prou consistent per ser present a les municipals. Si dilluns presentava el pacte amb ERC per anar plegats en una setantena de municipis, en els pròxims dies es farà pública l’entesa entre MES i ICV per anar junts en una altra vintena de localitats. I, finalment, MES ha inclòs en la seva política de pactes el PSC a través de la seva marca blanca per a les eleccions locals, Progrés Municipal. En concret, a Ulldecona i Deltebre. Però també a la Seu d’Urgell i en municipis de l’Alt Urgell, on es presentaran com a Compromís pel Pirineu. A efectes de consells comarcals i diputacions els vots computaran per al partit que lidera Miquel Iceta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que des d’un principi el partit que aplega dirigents com Jordi Martí, Antoni Castells, Montserrat Tura, Marina Geli, Magda Casamitjana i Pere Almeda ja han deixat clar que no es casarien amb una sola formació a l’hora de buscar confluències sempre que hi hagi entesa a nivell programàtic. Tot i això, era especialment complex que es forgessin acords justament amb la formació de la qual provenen bona part dels seus components, decebuts pel seu rumb nacional. La majoria dels pactes són, però, amb formacions sobiranistes.

“Hi ha hagut força bona acollida”, explica un dels membres de la direcció de MES sobre les negociacions amb el PSC en aquests pocs indrets on l’entesa ha sigut possible. De fet, si la diputada Núria Ventura va optar per no marxar del grup parlamentari, com sí que va fer Marina Geli, va ser justament pels pactes municipals. Més difícil ha sigut l’entesa a Girona, on el PSC concorrerà en solitari mentre que MES ho farà amb ERC, i Avancem, que sempre havia advocat per acords amb forces d’esquerra, s’acabarà presentant amb CiU. A Barcelona la negociació entre MES i ERC està oberta.

En el cas de Compromís pel Pirineu, el seu representant, Òscar Ordeig, és diputat del grup parlamentari del PSC i, de fet, va assumir l’escó en substitució d’Àngel Ros. “Si hi ha la possibilitat de tancar acords amb ells, i tant que ho farem! Les municipals no estan marcades per l’eix nacional i s’imposa la realitat local”, explica la direcció del PSC. I és que Iceta, que justament ha manifestat en les últimes setmanes que el PSC tenia dificultats per trobar candidats en determinats municipis, té la mà estesa per mirar de no perdre quota municipal.

En solitari també

A més de les coalicions amb el PSC, ERC i ICV, el Moviment d’Esquerres està estudiant poder-se presentar en una quarantena més de municipis o bé sols o bé juntament amb formacions de caràcter local. És el cas Sitges, Vic, Manlleu, Santa Coloma de Farners, Cambrils, Salou, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro, entre altres.

stats