Política 21/07/2014

Mas-Colell: "Montoro viu als núvols, no sap que els serveis estan en perill i la responsabilitat és seva"

El conseller d'Economia carrega contra el ministre espanyol d'Hisenda en una entrevista al Canal 324

Ara
2 min

Barcelona"No sé en quin món viu el ministre [d'Hisenda, Cristóbal Montoro], els serveis els fan les comunitats autònomes. Potser ell voldria que els fes l'Estat, però els fan les comunitats, i estan en perill. No veu el món com és, viu als núvols, no sap que els serveis estan en perill i la responsabilitat és seva". Així de contundent s'ha mostrat avui dilluns el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en una entrevista al Canal 324, de Televisió de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest és l'argument principal amb què el conseller reclama un finançament just per a Catalunya, com a comunitat autònoma, independentment del procés sobiranista. "El dèficit fiscal de Catalunya el reconeix tothom i no em puc creure que el que sortirà dimecres [les balances territorialitzades, com les anomena l'Estat], si calcula el dèficit de Catalunya, que no sé si ho farà, donarà això. La batalla de la credibilitat ja l'hem guanyat. Reclamem un finançament millor perquè és el que ens correspon. Ja que diuen que som tan espanyols com els altres, que ens tractin com a espanyols i ens donin el finançament que ens toca", ha reclamat.

Segons el conseller, ara mateix i mentre no se solucioni el finançament, "la voluntat de servei dels treballadors públics és el que aguanta els serveis. Els pacients, els alumnes, etcètera, no estan notant gaire la crisi financera que vivim, i això és per la voluntat dels treballadors públics, que estan treballant més per menys, perquè els hem tret una paga. Em toca confiar que ho continuaran fent, però alhora penso que és d'una irresponsabilitat extrema per part del ministeri d'Hisenda donar això per descomptat".

També ha reconegut que a causa d'aquesta situació no es pot garantir que l'any que ve es torni als treballadors púbics la paga suprimida. "És desitjable, molt desitjable, però encara no sabem si podrem fer-ho perquè no sabem els diners de què disposarem, com ha passat el 2014, és francament inquietant", ha dit. A més a més, Mas-Colell creu que "tot indica que s'aniran generant bosses de diners, però també que si el govern espanyol aconsegueix el que vol, aquests diners aniran a tot arreu menys a mantenir el finançament autonòmic, i això s'ha de combatre".

"Necessitem el finançament autonòmic per mantenir els serveis, per al dia a dia. Quan dic 'Espanya ens frena' penso en altres coses, com la gestió individualitzada dels aeroports catalans, el corredor mediterrani, la possibilitat d'alliberar les nostres universitats de la cotilla de la llei espanyola actual, etcètera. L'autogovern de Catalunya hauria de ser un bon negoci per a Espanya", ha conclòs.

stats