Política 08/07/2015

Mas sobre la proposta de la llista civil: "Qualsevol cosa no la faré"

El president de la Generalitat diu en una entrevista a 8TV que convocarà una cimera d'entitats i partits independentistes per debatre la llista civil. D'entrada no es tanca a cap proposta, tampoc a incloure polítics en la llista: "Sense cap polític? Si es tracta de guanyar es tracta de sumar-ho tot"

Ara
2 min
Mas, durant l'entrevista a 8TV / ARA

Barcelona"Sóc l'únic que pot convocar aquestes eleccions, i qualsevol cosa no la faré. Un escenari que vegi que no és un escenari suficientment serè com perquè puguem fer les coses com les hem de fer amb un tema d'aquesta envergadura, on ningú ens espera amb els braços oberts, ho hem de fer de forma impecable". D'aquesta manera el president de la Generalitat, Artur Mas, ha alertat en declaracions a 8TV que no està disposat a arribar al 27-S sense la garantia que és per guanyar el plebiscit sobre la independència. Deixava entreveure, també, recels amb la proposta de llista civil sense polítics que proposen Òmnium i ANC i que avalen, amb matisos, ERC i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha anunciat que convocarà "d'aquí a pocs dies" una cimera amb les entitats de la societat civil independentista i els partits favorables a la plena sobirania per debatre sobre la proposta de llista civil sense polítics. Ha esquivat posicionar-se sobre la possibilitat de no incloure cap dirigent polític en actiu en la candidatura unitària independentista, però no ha volgut tancar la porta a cap possibilitat: "Sense cap polític? Si es tracta de guanyar, es tracta de sumar-ho tot. Quan un equip surt a jugar per guanyar posa els millors disponibles, suma el millor que té".

De fet, Mas ha recordat que es pot arribar a la conclusió que "hi ha polítics que han fet una contribució decisiva" durant tot el procés sobiranista, i que, en aquest cas, seria important comptar amb la seva experiència a les llistes. En aquest punt, Mas ha dit que ell vol "formar part de la solució, no del problema". "Si se'm convenç que resto més que sumo, parlarem de tot. Però el criteri és que crec que cal sumar tot el que sumi de veritat", ha afegit.

Encara que s'ha obert a parlar amb les entitats i els partits la fórmula de la llista civil, no ha amagat els dubtes que li sorgeix la proposta. Entre altres qüestions, ha citat que no queda clar "com es trien les persones de la llista si no hi ha partits pel mig", ha preguntat si no seria "un frau de llei" el fet de no investir cap president volgudament i ha alertat que, seguint aquesta proposta, hi hauria "tres eleccions en cinc mesos".

"És una proposta que sembla que hi ha sobre la taula, conseqüència de la invitació que vaig fer a Molins de Rei en aquell discurs en què vaig demanar a les entitats que es posessin a treballar per la màxima unitat possible per garantir que les eleccions siguin un plebiscit", ha reivindicat Mas, que ha afegit: "No es tracta només de fer-ho, es tracta de fer-ho per guanyar, perquè guanyi el sí".

El referèndum definitiu

Mas ha reconegut que "la virtut de la proposta" de la llista civil és que és "una fórmula perquè les eleccions siguin un plebiscit a favor del sí" i que permetran "comptar els 'sís' i els 'nos'". I seran un referèndum, ha dit, encara que hi ha "actors a Madrid i a Catalunya que voldrien que les eleccions ho fossin tot excepte un plebiscit". Segons ha dit, les relacions entre els partits independentistes han canviat arran de la seva conferència a Molins de Rei. "Quan hi ha unitat, hi ha nervis a l'altre costat", ha afirmat.

stats