Política 10/10/2017

Maza prepara una querella contra Puigdemont per rebel·lió

El fiscal general vol portar el president al Suprem per la reobertura de les webs de l'1-O

i
Ernesto Ekaizer
3 min
El dia en què José Manuel Maza va passar a ser Mazinger Z

PeriodistaEl fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, estudia una querella per portar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant del Tribunal Suprem per presumptes delictes que excedeixen l'àmbit territorial de Catalunya. Aquests delictes serien de rebel·lió (castigat amb penes d'entre 15 i 25 anys de presó), integrats, entre d'altres, per la decisió de burlar l'ordre de jutges de Barcelona de tancar dominis de pàgines web relacionades amb el referèndum de l'1-O. Puigdemont va informar personalment per Twitter de l'obertura de dominis alternatius a Luxemburg i Londres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts consultades assenyalen que la informació sobre la querella que s'elabora a la Fiscalia General de l'Estat (FGE) ha arribat al vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, que ahir va utilitzar aquesta informació per dir que "amb qui ha de dialogar Carles Puigdemont és amb el seu advocat". I va subratllar que "es farà tot el que sigui necessari sense renunciar a cap instrument de la Constitució ni del Codi Penal". Casado, però, va anar més enllà: "Que no es repeteixi la història perquè potser acaben com Companys!", va dir en referència a la proclamació de la República Catalana efectuada pel president de la Generalitat Lluís Companys el 6 d'octubre de 1934, detingut i empresonat el matí del 7 d'octubre. "El dirigent del PP va sentir tocar campanes de la querella que s'està elaborant i ho va utilitzar en vigílies de la compareixença de Puigdemont", ha assenyalat una font judicial a ARA.

El jutge d'instrucció de Barcelona Juan Antonio Ramírez Suñer, va ordenar a mitjan setembre tancar les pàgines de l'1-O, i també ho va fer la jutge Mercedes Armas, que investiga al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Puigdemont i tots els membres del Govern en la querella criminal de la fiscalia per delictes de prevaricació, desobediència i malversació.

En un acte del 27 de setembre, la jutge deixava constància que "el desenvolupament dels esdeveniments en les últimes setmanes ha evidenciat en relació amb els querellats una clara inobservança no només dels pronunciaments suspensius del Tribunal Constitucional que personalment els pertocaven, sinó de les resolucions dictades per aquesta instructora amb vista a bloquejar diverses pàgines web del govern de la Generalitat mitjançant les quals s'informava la ciutadania dels principals actes, esdeveniments i decisions que anaven adoptant-se, tots ells tendents a fer efectiva la celebració del referèndum de l'1 d'octubre". La resolució afegia que "aquestes cauteles han estat burlades mitjançant la creació per part del Govern d'altres dominis a la xarxa a través dels quals se seguia informant a les xarxes socials la ciutadania de com votar o on fer-ho, i se subratllava, en tot moment, que la consulta se celebraria".

Maza i el seu equip de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l'Estat entenen, segons fonts consultades per l'ARA, que la decisió de proporcionar altres dominis de web a Luxemburg i Londres integraria delictes comesos a l'estranger, la competència dels quals seria de l'Audiència Nacional. Però com que Puigdemont és aforat, segons la FGE hauria de ser investigat per la sala segona del Tribunal Suprem.

En aquesta orientació subjau la idea que la situació política i el clima social que es viu a Catalunya fan molt difícil instruir les causes al TSJC i, sobretot, que es fa amb un ritme considerat molt lent per la FGE. Aquesta ansietat també es respira en els cossos i forces de seguretat de l'Estat, a Madrid. Ahir a la nit, precisament, es van filtrar a diversos mitjans de comunicació documents confiscats per la Guàrdia Civil el 20 de setembre a la conselleria d'Economia de la Generalitat i detalls del nou atestat elaborat per la GC sobre la conducta dels Mossos d'Esquadra durant la jornada l'1-O a la causa per sedició que instrueix per denúncia de la Fiscalia de l'Audiència Nacional la jutge Carmen Lamela.

S'imputa en el relat dels fets la "inacció flagrant" del major Josep Lluís Trapero i se'l relaciona directament amb la conducta de Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. Fonts consultades per l'ARA assenyalen que la fiscalia pot sol·licitar mesures cautelars contra Trapero; la intendent Teresa Laplana; Jordi Sànchez, president de l'ANC, i Jordi Cuixart, d'Òmnium, quan es repeteixin les seves declaracions que, amb tota probabilitat, tindran lloc la setmana que ve.

En tot cas, la querella que estudia Maza i les filtracions apuntarien a crear el clima perquè en el cas d'una declaració d'independència per part del president Puigdemont aquest dimarts, 10 d'octubre, la resposta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sigui immediata.

stats