RELACIONS CATALUNYA-ESPANYA
Política 22/07/2016

La Moncloa escenifica col·laboració amb el Govern sense fer concessions

Montoro manté Junqueras lligat al deute a curt termini tot i admetre que depèn de l’economia catalana

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, amb el delegat a Madrid, Ferran Mascarell, ahir a la capital espanyola.

Madrid“La reunió ha sigut més un regal espiritual que material”. Així resumien ahir fonts del departament d’Economia la trobada discreta entre la portaveu del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, a la Moncloa. En plenes negociacions sobre la investidura a l’Estat i només dos dies després que el PP evidenciés que retirava el cordó sanitari als partits independentistes amb el suport del Partit Demòcrata Català (PDC) a les votacions a la mesa del Congrés, l’executiu de Mariano Rajoy va aprofitar que el líder d’ERC era a Madrid per exhibir distensió amb la Generalitat. El govern del PP, aparentment, no volia que transcendís la trobada -que va convocar amb només dos dies d’antelació-, però fonts de la Moncloa es van afanyar a esbombar-ne el contingut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’equip de Sáenz de Santamaría va anunciar que l’Estat autoritzava la Generalitat a refinançar més de 680 milions d’euros de deute a curt termini, una notícia que no acostuma a trobar titulars i que, en cap cas, requereix una reunió bilateral. La diferència és que aquest any el Govern ha de demanar permís a la Moncloa fins i tot per a les operacions d’endeutament a curt termini perquè no disposa d’un pla d’equilibri financer (PEF) aprovat per l’Estat, situació que sí que es donava en altres exercicis.

En canvi, Montoro -que es va incorporar a última hora a la reunió- va tornar a ignorar el clam de Junqueras perquè converteixi fins a 1.600 milions d’euros de deute de curt a llarg termini, un mecanisme perquè aquests diners s’incloguin dins de la partida del fons de liquiditat autonòmic (FLA) i el Govern hagi de pagar menys interessos. L’operació té l’aval del ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, però el d’Hisenda continua donant allargs. Fonts tant de la conselleria com de l’equip de Montoro van assegurar a l’ARA que no hi ha cap acord sobre la qüestió.

El valor “espiritual” de la trobada -tal com va definir l’equip de Junqueras- es basa en el fet que Sáenz de Santamaría i Montoro van reconèixer per “primer cop” que sense l’economia catalana, l’espanyola patiria dificultats. Fonts d’Economia van fer evident que, després que l’executiu del PP hagi “jugat amb la reputació de Catalunya” a les agències de ràting alertant que estava a prop de la fallida, ara reconeix que “la capacitat d’endeutament d’Espanya depèn de la vitalitat de l’economia catalana”.

Cap “resultat concret”

Segons la Moncloa, la reunió va celebrar-se en un “ambient cordial” i va servir per debatre les conseqüències del Brexit i “l’interès” de Barcelona per acollir la seu d’alguna institució que pogués deixar vacant Londres. En aquest sentit, la Generalitat ha manifestat la voluntat d’acollir l’Agència Europea del Medicament. Es tractaria d’una petita petita concessió després d’una cita que va generar informacions contradictòries. Junqueras va negar ahir a la nit, un cop ja va haver arribat a Barcelona, que en la reunió hi hagués hagut “algun resultat concret”. En declaracions a l’agència Efe, el vicepresident va considerar un “simple mecanisme habitual” la concessió de l’aval per emetre operacions de deute per valor de 680 milions d’euros.

stats