ENTREVISTA
Política 25/03/2016

Neus Munté: “Dono absolutament per descomptat el sí de la CUP a l’aprovació dels pressupostos”

consellera de la presidència i portaveu del govern

Antoni Bassas
4 min
Neus Munté: “Dono absolutament per descomptat el sí de la CUP a l’aprovació dels pressupostos”

BarcelonaNeus Munté (Barcelona, 1970) és un dels pilars del govern de Carles Puigdemont. El seu nom surt a totes les travesses quan es parla de futur, també en la refundació de CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els presidents Rajoy i Puigdemont es van trobar dimecres al Prat. I no van quedar de tornar-se a veure.

No hi ha cap previsió de trobada. Per molt que [Rajoy] estigui en funcions, per normalitat institucional i correcció, no costa res agafar el telèfon i fer una trucada.

Aquests dies hi ha hagut episodis de tensió institucional, des de l’absència del president Rajoy en l’accident de Freginals fins al 0,7% de les entitats socials catalanes.

El 0,7% és una ofensiva absolutament premeditada de l’Estat per recentralitzar les competències de la Generalitat. Pel que fa a la reacció del president Rajoy davant l’accident de Freginals, tothom ha estat a l’altura, i no, en canvi, el govern de l’Estat.

El front intern tampoc està gaire pacífic. La CUP ha presentat una moció demanant gestos explícits de desobediència. I JxSí no té estabilitat parlamentària.

Fins a aquests moments hem tingut estabilitat parlamentària. I el debat i l’aprovació dels comptes del 2016 sí que són un element important per mostrar aquesta estabilitat. El Govern està compromès amb el mandat democràtic del 27-S, i això vol dir no tant explicar el que farem, perquè això no és intel·ligent, com tirar endavant aquest procés cap a l’estat independent. I governar. I una excessiva gesticulació no contribueix a tirar endavant el procés.

Diuen entorns de la CUP que no va ajudar gaire sentir el conseller Rull dient, a l’ARA, que a Convergència també hi cabrien els que votarien no en un referèndum.

És indubtable que el Govern, i també CDC, estan absolutament compromesos amb l’estat independent. Una altra cosa és dir que intentem seduir les persones que no estan convençudes amb la independència. Dubtar d’un partit que té quatre persones imputades, i que s’hi juguen la inhabilitació política, el patrimoni i la presó, és injust. I és cínic.

Vostè diu que desobediència no, intel·ligència. ¿Però es pot arribar a la independència sense desobeir?

Hem d’estar preparats per passar d’una legalitat a una altra. Hi ha a qui li agrada molt parlar de desobediència, però a mi m’agrada més parlar d’obeir el mandat del 27-S. Els objectius del pla de govern, que aprovarem a final de mes, van perfectament alineats a donar resposta a les necessitats socials, econòmiques i democràtiques del país.

Si JxSí no vota la moció de la CUP, s’ho poden prendre com un motiu per no aprovar els pressupostos.

Esperem que no, seria barrejar naps i cols. Dimarts aprovàvem una memòria per blindar l’assistència sanitària universal a Catalunya. En l’annex de la declaració del 9-N, suspesa pel TC, es parla d’aquest objectiu.

Quin argument faran servir per demanar a la CUP que els votin els pressupostos?

Que els pressupostos són imprescindibles per tirar endavant moltes qüestions relacionades amb el pla de xoc social. D’altra manera tindrem unes dificultats enormes.

El vicepresident Junqueras va dir que seran uns comptes “injustos”.

Com ho van ser els del 2015. Perquè partim d’una situació que ja no és justa, amb un sostre de dèficit que fixa unilateralment l’Estat.

Noto que no em diu que, a més, l’acord que van firmar vostès i que va investir Puigdemont inclou el sí de la CUP als pressupostos.

Ho dono absolutament per descomptat. L’estabilitat parlamentària equival a l’aprovació.

¿Continua havent-hi un termini per culminar la legislatura?

Al termini no hi renunciem, per descomptat que no. I per què es va situar? Perquè vam creure, i continuem creient, que és un període suficient per completar tots els preparatius que són necessaris per disposar d’un estat independent. Si ens encotillem en el termini estem faltant a aquest objectiu tan gegantí.

Quin paper està jugant Neus Munté en la refundació de CDC?

Em sento absolutament coresponsable del procés de refundació. Intentar donar suport, a partir del lideratge del president Mas, a refundar un partit que ha sigut molt important, i que està cridat a ser-ho.

¿Vostè no seria futura candidata a la presidència de la Generalitat?

Hi ha un president fantàstic. Jo estic molt còmoda amb la meva actual funció dins l’actual Govern.

En el seu moment no l’hi van oferir?

El president Mas va compartir, en uns moments que eren difícils, la situació. I és normal que ho fes, perquè treballàvem molt colze a colze. Es va considerar que la persona que millor podia desenvolupar aquesta responsabilitat era Carles Puigdemont. I els fets ho demostren.

¿Es veu candidata a l’alcaldia de Barcelona el 2019?

Doncs no, tampoc. Aquesta és una altra llegenda. De vegades sembla que tothom es fixa en els mateixos noms i les mateixes cares per a un munt de responsabilitats.

¿Tornaran a la pantalla del referèndum?

No ho hem abandonat mai [el referèndum]. La idea òptima és que des de l’Estat pugui haver-hi un oferiment, i estem disposats a parlar-ne. Tant de bo. Però no es fa, no ho esperem. Per tant, continuem decidits a tirar endavant el nostre full de ruta. I és el que estem fent.

stats