ELECCIONS PLEBISCITÀRIES
Política 19/10/2014

Junqueras reclama a Mas que convoqui "eleccions al més aviat possible per a la independència"

El líder d'ERC creu que la negociació amb l'Estat hauria de ser posterior a la DUI, perquè "és implantejable" que el govern espanyol s'avingui a dialogar abans

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha insistit durant el consell nacional d'ERC d'aquest diumenge que el Govern hauria de convocar "eleccions al més aviat possible per a la independència". Així mateix, el líder dels republicans rebutja que després dels comicis calgui obrir un procés negociador amb l'Estat abans de declarar la independència, ja que "és implantejable" que el govern espanyol s'hi avingui. "Només quan Espanya i el món constatin la voluntat de ser un país independent i d'exercir com a tal podrem negociar d'igual a igual", ha assegurat, convençut que cal declarar unilateralment la independència just després que una majoria independentista guanyi les eleccions. Tot i això, no s'ha mullat sobre com haurien d'afrontar-se aquests comicis, si en llista unitària o no.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per contra, el president de la Generalitat, Artur Mas, defensa en una entrevista a El Punt Avui que no pensa convocar eleccions "sense saber com, amb qui, què i per què". Així mateix, el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, es va mostrar contrari dissabte a avançar les eleccions.

Tot i això, Junqueras, ha defensat les eleccions "no s'han de fer esperar", perquè cal que "la majoria independentista que existeix es converteixi en majoria política". "És evident que en el marc de l'autonomia no hi ha futur", ha insistit, i ha recordat que els pressupostos per al 2015 en l'actual marc requereixen de 5.000 milions més que l'Estat no vol cedir per aconseguir evitar noves retallades.

Igualment, el líder d'ERC ha recordat l'entrevista d'aquest divendres a Catalunya Ràdio en què es va emocionar. "Vaig intentar recordar a la ràdio, i em va provocar certa emoció, la gent que es troba en una situació d'atur de llarga durada i que ha esgotat l'atur, pels quals no podem perdre el temps", ha explicat, i ha clos la intervenció inicial del conclave dels republicans: "Avui ens conjurem altra vegada per no cometre més dilacions innecessàries i exercir la independència al servei dels ciutadans del nostre país".

stats