Política 28/11/2011

Otegi creu que la majoria absoluta del PP pot ser un avantatge per a la pau

El líder abertzale demana una "amnistia" per a tots els presos i reclama eleccions anticipades a Euskadi en una entrevista al diari 'El Correo'

Efe
2 min

BilbaoL'exportaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, ha opinat aquest dilluns que si Mariano Rajoy, com a president d'Espanya, té "voluntat política i talla d'estadista", la majoria absoluta del PP "pot ser un avantatge" per avançar en el procés de pau a Euskadi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista concedida des de la presó de Logronyo al diari El Correo, Otegi ha dit que espera que Rajoy "sigui prou responsable per saber que tindrà a les mans la possibilitat real de donar una solució definitiva al conflicte basc".

En aquest nou escenari polític, ha expressat el seu desig de veure's "sortint de la presó" amb els seus companys de l'esquerra abertzale i ha defensat "la necessitat de l'amnistia" de tots els presos d'ETA.

Segons ha matisat, les decisions del col·lectiu de presos de l'organització terrorista "seran sempre col·lectives, encara que la seva materialització es farà, de vegades, de manera individual".

ETA demanarà perdó

A més, ha assegurat que, "com l'IRA, també ETA reconeixerà el dolor causat, en el temps i en termes que ella decideixi", però s'ha preguntat si l'Estat espanyol, com va fer el govern britànic, sabrà "reconèixer el dolor causat per les seves diferents estratègies".

Segons ha dit, "tots hauríem d'entendre" que "reconèixer el dolor causat no és símptoma de debilitat, sinó de fortalesa" i l'esquerra abertzale "és conscient de la responsabilitat de arrossega en aquest terreny".

Perill d'escissions

Arnaldo Otegi ha rebutjat que hi hagi el perill d'escissió dins d'ETA o dins de l'esquerra abertzale i ha assegurat que els que auguren aquest escenari "menteixen deliberadament".

En aquest sentit, ha afegit que després del cessament definitiu de l'activitat violenta de la banda terrorista, "és evident que el desarmament i el desmantellament de les estructures militars d'ETA han d'estar en l'agenda de solucions".

Reclama eleccions anticipades a Patxi López

Otegi ha qüestionat el lideratge del lehendakari Patxi López en el procés de la pau i ha considerat un "gravíssim error" la seva absència en la Conferència Internacional celebrada a Sant Sebastià, així com que no esmentés l'èxit de la coalició abertzale Amaiur en les últimes eleccions .

Segons la seva opinió, el Govern basc i el Parlament no representen "la voluntat democràtica de la ciutadania", de manera que l'ha instat a "solucionar" aquest error mitjançant la convocatòria anticipada d'eleccions, alhora que li ha demanat que exerceixi, " davant Rajoy "de" portaveu de les exigències de transformació i humanització del conflicte ".

stats