Política 07/09/2016

Interior veta el nom del PDC i el partit denuncia una "voluntat d'il·legalitzar" el seu espai polític

El ministeri amenaça la formació d'Artur Mas amb la llei de partits per posar al preàmbul dels estatuts la fita de la independència

Oriol March
3 min
Les bases del PDC avalen àmpliament el tàndem presidencial de Mas i Munté i la direcció de Marta Pascal

BarcelonaEl ministeri de l'Interior ha denegat la inscripció del Partit Demòcrata Català (PDC) al registre de partits. "No ens volen ni en pintura. No volen que articulem una proposta de centre àmplia que busqui la consecució d'un estat propi per a Catalunya", ha indicat el president de la formació, Artur Mas, en roda de premsa aquest dimecres a la seu de la formació. El registre de partits no només ha descartat el nom –que entra en xoc amb Demòcrates de Catalunya–, sinó que la resolució del ministeri amenaça –segons ha explicat la coordinadora general del PDC, Marta Pascal– amb la llei de partits perquè al preàmbul dels estatuts s'hi defensa la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ara demanem que la gent de Catalunya estigui més al nostre costat, perquè així és com ens podem enfrontar als poders més durs de l'Estat. No volen que fem política", ha apuntat Mas, referint-se també a la denegació del grup propi per part de la mesa del Congrés. "Saben que som l'element clau perquè els objectius del país es puguin aconseguir", ha insistit l'expresident de la Generalitat, que ha avisat que el partit "s'acabarà inscrivint" amb "astúcia".

Passada la Diada, el partit reunirà els òrgans de direcció de la formació per definir l'estratègia clara i concisa per "existir com a partit". "No podran evitar que defensem un estat per a Catalunya", ha ressaltat Mas, que ha comparegut acompanyat per la plana major del PDC. El president de la formació ha citat les paraules de la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, a qui ha acusat d'anar "contra l'essència de la democràcia". "El clima és cada cop més irrespirable", ha apuntat.

El ministeri afirma que només demana que s'esmenin deficiències

Tanmateix, el ministeri de l'Interior treu ferro a la polèmica i considera que les crítiques de Mas amaguen un "exercici de victimisme" amb l'objectiu d'escalfar l'ambient per a la manifestació de la Diada. Així ho asseguren a l'agència Efe fonts del departament, que entenen que una simple "qüestió jurídica" com és el requeriment sol·licitat per esmenar deficiències per inscriure el PDC com a partit està sent utilitzat políticament per l'expresident català.

De fet, el mateix Mas, recorden les fonts, ha demanat públicament a pocs dies de celebrar la Diada la solidaritat de la ciutadania per "enfrontar-se a aquests poders molt durs" de l'Estat i ha assegurat que el seu partit "s'hi acabarà inscrivint".

En un comunicat, el ministeri dirigit per Jorge Fernández Díaz ha aclarit que "no ha denegat" la inscripció al partit de Mas, sinó que s'ha limitat a sol·licitar per escrit, amb data 30 d'agost, a la comissió promotora de la formació que "solucioni" nombrosos "defectes formals", una cosa necessària per seguir el procés.

"Es tracta d'una actuació de tràmit, no la resolució de l'expedient", afegeix el ministeri, que explica que entre aquests defectes que cal esmenar hi ha el canvi de denominació i les sigles proposades, així com altres defectes en la redacció dels estatuts per a la seva perfecta adaptació al que exigeix la llei.

Demòcrates no hi veu motivació política

Tampoc no veu cap motivació política en el veto al nom el portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, qui ha recordat que ja va avisar que "era impossible registrar" el nom de PDC pel fet de ser massa similar al nom del seu partit. L'intent, de fet, va provocar certes tensions entre els dos partits, que conviuen a Junts pel Sí, però, arran del moviment del ministeri, el dirigent democristià ha "donat per tancada la polèmica".

Així, Castellà ha considerat que la notificació "no és cap novetat", ja que el seu partit ja va avisar DC abans que registrés la seva nova denominació que "passaria això". "Ho vam fer perquè pensàvem que allò rellevant era que, en un partit essencial i històric com CDC, que iniciava un procés de regeneració, aquest no quedés truncat per un problema administratiu", ha afirmat el dirigent i diputat de Junts pel Sí.

Castellà ha qualificat la qüestió de "negligència administrativa", ja que el PDC havia estat avisat dels precedents jurídics en el registre de partits i que "era impossible" que pogués ser registrat i, tot i això, va optar per seguir endavant. "Però volem donar la polèmica per tancada, perquè considerem que el projecte i el repte que tenim a Junts pel Sí és molt important. Expressem tota la solidaritat perquè la nova CDC pugui resoldre aquesta situació", ha asseverat.

Així, Castellà ha aventurat: "Si parlem del nom del partit, estic convençut que no ha passat del tràmit administratiu i de la taula del funcionari tècnic de torn, i que no hi ha hagut oportunitat d'intenció política".

En canvi, sobre l'advertència en l'escrit al PDC que la no submissió a l'ordenament jurídic per a la consecució dels seus objectius independentistes podria ser contrari a la llei de partits, Castellà ha dit que, "si fos veritat, [Demòcrates] estarà al costat de la nova CDC, denunciant fins i tot que hi pot haver una acció de prevaricació" i una "irregularitat greu".

stats