Política 02/03/2015

Xec-nadó, guarderies gratuïtes i equiparar el permís de maternitat i paternitat: les noves propostes de Podem

La formació de Pablo Iglesias proposa reconèixer com a activitat laboral amb tots els drets l'atenció a persones dependents

Efe
3 min
El lídeR de Podem, Pablo Iglesias, en un acte a Madrid aquest dilluns. EFE

MadridPodem proposarà reconèixer la cura a dependents com a activitat laboral amb tots els drets oferts pel sistema públic, eliminar ajudes per cures en l'entorn familiar, una prestació periòdica per a menor a càrrec, guarderies públiques i gratuïtes i equiparar permisos de maternitat i paternitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'atenció a la dependència és considerada un "eix estratègic" per sortir de la crisi en el document sobre la igualtat i les cures que Podem afegirà al seu programa econòmic, i que aquest dilluns han presentat a Madrid el secretari general del partit, Pablo Iglesias, i les autores de la proposta, Bibiana Medialdea i María Pazos.

Algunes de les mesures incloses en aquest document són les "prestacions universals per criatura", una mena de paga periòdica per a menor a càrrec, sigui quin sigui el nivell de renda i el tipus de família, encara que no s'especifiquen quanties ni durada de l'ajuda.

També recull "prestacions per família monoparental en funció exclusivament del nombre de criatures a càrrec", eliminar tots els incentius a l'ocupació parcial i una jornada laboral màxima de 35 hores setmanals.

A més, aposta per equiparar les empleades de la llar a la resta dels treballadors en drets i condicions.

Com es finançaria?

No s'ha especificat el detall la forma de pagar aquestes mesures, encara que Medialdea sí que s'ha mostrat a favor d'augmentar els impostos a les rendes més altes, perquè si la pressió fiscal, ha dit, fos la mateixa que la mitjana de la UE aportaria 92MIL milions addicionals per pressupost públic, sumat a la necessitat de racionalitzar les administracions públiques per generar estalvi.

Medialdea ha argumentat a més que es tracta d'una reorganització del sistema de cures "a mitjà termini" que serà eficient i aprofitarà en aquest àmbit el capital dels homes, tradicionalment "desaprofitat", i que això revertirà també en la situació econòmica.

Aquest document "no és una manera de salvar l'expedient en la setmana del 8 de març, és una aposta seriosa per governar d'una altra manera", ha dit Iglesias, que ha negat que es tracti de dir que Podem ja té un programa.

Per contra, ha defensat que aquestes propostes seran el marc de convocatòria a la participació per tenir "el millor programa electoral" i demostrar que amb la col·laboració dels sectors més ben preparats les coses "es poden fer millor".

"No ens podem permetre basar l'augment de l'activitat en sectors depredadors del medi ambient com la construcció o l'automòbil. Les cures, per contra, són una activitat desmaterialitzada", assegura el document després de subratllar que igualar Suècia en percentatge de població ocupada en l'Estat del benestar suposaria la creació de 3 milions i mig de llocs de treball "a Espanya.

El document mira en molts aspectes als països nòrdics, als quals posa com a exemple en la seva forma de gestionar el benestar social.

Planteja universalitzar el dret de les persones, que els serveis públics d'atenció a la dependència els proporcionin l'autonomia funcional plena i eliminar l'article de la Llei de Dependència que preveu la prestació per cures en l'entorn familiar.

Es tractaria, en definitiva, d'acabar amb la figura de la "cuidadora informal", que ha potenciat, segons el document, la llei de dependència aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

També defensa reformar el sistema de permisos per naixement o adopció i anar augmentant el permís de paternitat progressivament fins igualar-lo amb el de maternitat, que sigui un dret intransferible, pagat al cent per cent del salari i amb protecció del lloc de treball en ambdós casos.

Advoca a més per garantir l'educació infantil pública i gratuïta des dels zero anys amb un pla d'implantació progressiva.

Finalment, destaca la necessitat d'eliminar tots els incentius a l'ocupació a temps parcial i establir la jornada laboral màxima de 35 hores.

A l'acte, al qual han estat convidats representants dels col·lectius i organitzacions socials amb qui Podem ha comptat per elaborar les seves propostes, han assistit també l'eurodiputada Tania González, la responsable de l'àrea d'Igualtat del Consell Ciutadà estatal, Clara Serra, i l'economista del cercle 3E-Economia Eduardo Gutiérrez.

stats