Política 23/02/2012

El PSC prova de frenar el malestar intern per haver votat en contra de la cessió a les comunitats del 0,7% de l'IRPF a finalitats socials

Els socialistes catalans pacten ara el PSOE una iniciativa perquè les autonomies gestionin aquests recursos, després de votar en contra d'una mesura semblant dimarts passat al Congrés

Acn
3 min

Madrid @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El Grup Socialista del Congrés ha presentat aquest dijous una proposició no de llei que reclama al govern espanyol que compleixi les sentències del Tribunal Constitucional (TC) i del Tribunal Suprem (TS) i garanteixi que les CCAA podran fixar les bases per a la distribució i el control dels projectes subvencionats amb el 0,7% de l'IRPF. Dimarts passat els diputats del PSC van votar amb els seus companys del PSOE en contra d'una altra iniciativa d'ERC que anava en aquesta direcció. La diputada del PSC Esperança Esteve ha afirmat que la nova proposta s'assembla "en un 80%" a la moció d'ERC i ha celebrat que "en 24 hores" el PSOE s'hagi avingut a una iniciativa que recull les posicions del PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El passat dimarts els diputats del PSC van votar en contra del text que havia presentat ERC després que fracassessin les gestions internes del Grup Socialista per tirar endavant una esmena. La moció del diputat d'ERC Joan Tardà va sumar només 34 vots (ERC, PNB, CiU, BNG, CC, Geroa Bai i Compromís) i reclamava que es reconeguin les competències exclusives de les comunitats autònomes d'acord a les sentències del Tribunal Constitucional (TC) i del Tribunal Suprem (TS) que ho avalen. A més, volia que aquesta territorialització ja s'inclogués a les noves convocatòries del 0,7% de l'IRPF per garantir que les CCAA puguin fixar les bases per a la distribució i control dels projectes subvencionats.

El vot en contra dels diputats socialistes del Congrés ha causat malestar entre els sectors catalanistes del PSC, a més de les crítiques de la resta de formacions. L'exconseller Ernest Maragall ha afirmat aquest mateix dijous que "seria difícil trobar un exemple més clamorós de la profunda contradicció en la que el PSC, o la seva actual direcció, es troba atrapat".

Dos dies després de la votació, el Grup Socialista ha registrat al Congrés una iniciativa que segons Esperança Esteve recull "el 80%" del text d'ERC i insta el govern espanyol a "acatar" les sentències del TC i el TS i a "traslladar, de comú acord amb les CCAA, el contingut de les sentències a les noves convocatòries de règim general" del 0,7% de l'IRPF per "garantir que les CCAA amb tipus competencial puguin fixar les bases per a la distribució i control dels projectes subvencionats". També demana que s'estableixin mesures que permetin "la gestió per part de les CCAA de l'assignació tributària del 0,7% de l'IRPF destinat a finalitats socials, amb efectes a la pròxima convocatòria".

El Grup socialista reclama també al govern espanyol que presenti aquest 2012 una formula acordada amb les CCAA a la Conferència Sectorial d'Afers Socials, amb els grups parlamentaris del Congrés i consensuades amb les organitzacions socials que conciliï els drets d'aquestes organitzacions a l'àmbit autonòmic i estatal".

Esperança Esteve: "Hem superat el moment difícil" entre PSC i PSOE

Segons Esperança Esteve, que també és membre de la nova executiva del PSOE, la nova iniciativa recull "les aspiracions de les entitats i del conjunt dels partits polítics" de Catalunya per limitar les "inequitats importants" que hi ha ara en la distribució dels fons del 0,7% de l'IRPF. "Hem aconseguit que el PSOE ens acompanyi i hem superat aquell moment difícil on es va manifestar que teníem posicions diferents", ha afirmat en declaracions a l'ACN.

Demana a CiU que hi doni suport

Per aquest motiu ha demanat a CiU que "des de la seva posició privilegiada al govern de Catalunya i amb els seus socis del PP siguin capaços de donar prioritat a un tema tan important per a Catalunya".

stats