Política 11/03/2016

El PSC presenta un recurs al TC contra la tramitació de les lleis de desconnexió

Els socialistes no contemplen presentar-lo conjuntament amb PP i Ciutadan

Sara González
2 min
Ferran Pedret, en declaracions aquest dimarts al Parlament

BarcelonaHo va anunciar dimarts i així ho ha materialitzat ja. El PSC ha presentat un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la tramitació de les lleis de desconnexió després que la Mesa del Parlament rebutgés les peticions de reconsideració que van fer tant els socialistes com el PP i Ciutadans perquè no es tramitin utilitzant la fórmula de les ponències parlamentàries conjuntes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Entenem que queden afectats els nostres drets com a parlamentaris", ha argumentat el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, que ha lamentat que s'hagi fet "cas omís" a l'informe elaborat pels lletrats de la cambra i que se'ls "forci a tenir una iniciativa legislativa" que no volen.

I és que, segons Pedret, s'està sotmetent els grups parlamentaris a una "tensió innecessària". Els lletrats del Parlament van elaborar un informe que desaconsellava la creació de les ponències perquè l'oposició no estava d'acord que es tramités sota aquesta fórmula i es negaven a participar-hi. Aquesta via permet redactar de forma conjunta entre tots els grups polítics els textos de les proposicions de llei que posteriorment es tramitaran en seu parlamentària, però l'oposició al·lega que ells no estan disposats a participar-hi i que, per tant, s'hauria d'utilitzar una altra fórmula parlamentària, com ara la de proposició de llei, que permet que dos grups presentin un text articulat.

"Junts pel Sí i la CUP no volen donar a conèixer uns textos que probablement ja estan configurats", ha etzibat Pedret, que considera que no són acceptables els arguments que esgrimeixen els independentistes quan els diuen que poden no participar en la ponència o bé no subscriure el text final.

El diputat socialista també ha deixat clar que en cap cas el seu partit s'ha plantejat presentar el recurs al TC conjuntament amb PP i C's perquè el PSC té "interès en presentar els seus propis arguments.

Crítiques del PP a Iceta per actuar en solitari

La decisió del PSC de recórrer al TC ha molestat al coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que ha acusat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, de ser "un polític acomplexat" a qui l'incomoda anar de la mà del PP "en la defensa d'Espanya".

El dirigent popular ha criticat que els socialistes hagin presentat el recurs pel seu compte i no conjuntament amb PP i Ciutadans, com ja van fer per retardar el ple sobre la declaració de ruptura. Segons Albiol, Iceta és en realitat "nacionalista en el fons", però ha de ser equidistant per "qüestions de posicionament del seu partit".

stats