Política 26/02/2016

El Parlament desvincula la comissió del procés de la declaració del 9-N davant el TC

La cambra catalana presenta les seves al·legacions i demana a l'alt tribunal que sigui "especialment cautelós" a l'hora d'aplicar la reforma de la llei del Constitucional

Núria Orriols
3 min
Carme Forcadell el dia que va prendre possessió del càrrec de presidenta del Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaDesprés que la fiscalia hagi presentat les seves al·legacions davant el Tribunal Constitucional (TC) per esperonar l'alt tribunal a actuar contra presidenta del Parlament, Carme Forcadell, si no cessa l'activitat de la comissió d'estudi del procés constituent, la cambra catalana ha presentat la seva versió aquest divendres davant el TC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per desmuntar l'argumentari de l'advocat de l'Estat, els serveis jurídics de la cambra neguen la major. Si en La Moncloa defensa que la creació de la comissió del procés constituent és conseqüència directa de la resolució rupturista del 9 de novembre i, per tant, implica l'incompliment de la sentència del Constitucional, el Parlament la desvincula totalment de la declaració d'inici del procés d'independència.

"Aquesta tesi resulta extraordinàriament forçada i desproporcionada quan es planteja respecte d'una iniciativa parlamentària [la creació de la comissió d'estudi] que, en si mateixa, només suposa l'obertura d'un procediment parlamentari el resultat del qual està per determinar", diu l'escrit de la cambra catalana.

Des del Parlament defensen que no hi ha el "nexe jurídic" necessari entre la resolució declarada inconstitucional i la creació de la comissió contra la qual l'Estat ha presentat un incident d'execució (una facultat que li concedeix la darrera reforma de la llei del TC). No existeix una relació suficient, reitera la cambra, per ser considerada com un "desenvolupament o aplicació" de la declaració del 9-N.

A parer de la cambra parlamentària, la creació de la comissió d'estudi és una "mera iniciativa parlamentària" en l'exercici de les funcions que la mateixa Constitució i l'Estatut atorga al Parlament. Si s'acceptés la tesi de l'advocat de l'Estat i del fiscal, diu l'escrit del Parlament, s'arribaria a la "conclusió insostenible" que el Parlament quedaria "limitat en l'exercici" de les seves funcions parlamentàries.

L'efecte de la sentència de la declaració del 9-N

El Parlament, a més de negar la vinculació entre la comissió i la resolució rupturista, especula sobre els efectes que va tenir la sentència del TC contra la declaració d'inici del procés d'independència. "El Parlament pot quedar condicionat en el sentit de no poder adoptar en el futur actes de contingut igual o similar a la resolució declarada nul·la. Però aquest límit no deriva de la declaració de nul·litat de la resolució sinó del deure que tenen tots els poders públics de complir el que resolgui el Tribunal Constitucional". Només en aquest cas, afegeix, es podria plantejar un "escenari teòric susceptible d'un incident d'execució".

Per farcir encara més la seva argumentació en la línia de convèncer que la comissió d'estudi és només una iniciativa parlamentària per debatre, el Parlament reprodueix la intervenció que el PP va fer a la Junta de Portaveus del dia 15 de gener quan es va crear l'òrgan parlamentari -el grup participa en la comissió, a diferència del PSC i C's.

"Si el Parlament planteja fer una comissió d'estudi, nosaltres no estarem mai en contra que aquí s’estudiï el que es consideri convenient estudiar. Només faltaria que el Parlament no pogués estudiar el que consideri oportú estudiar", va dir un dels membres del PP.

Petició a l'alt tribunal

El Parlament també aprofita les al·legacions per posar de relleu la seva incomoditat envers la darrera reforma de la llei del TC, que permet al tribunal fins i tot suspendre càrrecs electes. La cambra posa de manifest que la nova legislació es va pensar per un "escenari" i uns "subjectes concretes", cosa que critica per ser una llei feta ad hoc.

En aquest sentit, es demana al TC que faci un ús "especialment cautelós" del nou marc legal -el fiscal ha demanat que s'adreci directament a Forcadell-.

stats