Política 22/09/2017

Pascal descarta la declaració unilateral d'independència si l'Estat impedeix el referèndum

La coordinadora general del PDECat remarca que la DUI s'ha de referendar abans

Xavi Tedó
2 min
Marta-Pascal-ERC-lhegemonia-lesquerra_1724237684_36571270_1500x1001

BarcelonaLa coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha descartat la declaració unilateral d'independència (DUI) si l'Estat impedeix el referèndum. "No m'imagino cap altre escenari que no sigui votar l'1 d'octubre. Des del PDECat creiem que qualsevol declaració que faci el Parlament sobre el futur polític de Catalunya passa abans per un referèndum o un mandat democràtic, perquè és una decisió molt sensible", ha remarcat en una entrevista a 'Els matins de TV3'. Tot i que aquest escenari formava part del programa electoral de Junts pel Sí, Pascal ha anotat que van introduir-hi el matís que fos referendat: "Hi vam afegir la pantalla democràtica de les urnes. [La DUI] No té sentit, no és la via que hem acordat i que la ciutadania espera; primer els ciutadans l'han de referendar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha advertit que no es declararà la independència després de la votació si guanya el 'sí', tal com estableix la llei del referèndum. "La llei estableix que el Parlament comença el procés de desconnexió; els terminis hi són, però tocarà seure amb l'Estat per parlar del deute, dels actius i dels passius, i això no passa d'un dia per l'altre", ha subratllat Pascal. La coordinadora ha deixat clar que els embats de l'Estat no impediran la celebració del referèndum: "Malgrat les detencions polítiques, al segle XXI no es poden posar barreres o tancats a la democràcia. Saber on es pot votar demostra la determinació del Govern per fer realitat el referèndum, com ja va anunciar ahir el president Puigdemont".

Pascal ha reafirmat "el compromís i la determinació perquè es pugui realitzar amb la màxima normalitat la votació", i ha lamentat que PP i PSOE no s'adonin que "les urnes són la millor manera de resoldre la situació". "Una papereta és vàlida quan no està alterada i això ara mateix el Govern ens ho està garantint", ha afegit abans de recordar que "tenim un Estat en contra". Sobre la possible oferta d'un pacte fiscal per part de l'Estat per desencallar el conflicte, Pascal s'ha mostrat escèptica: "Recordo el 'no' contundent al pacte fiscal al president Mas. Amb quatre dinerons no ens compraran; la nostra via és l'escocesa, el referèndum pactat, però Espanya no té un projecte democràtic per a Catalunya", ha lamentat.

La dirigent del PDECat ha revelat que no sap si el president Puigdemont ha demanat una entrevista amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, després que PP i Ciutadans es quedessin sols defensant la seva estratègia amb Catalunya. "No l'hi puc confirmar", ha dit. Pel que fa a la vaga general que es planteja per al dia 3 d'octubre, Pascal ha avançat que no els han comunicat la proposta, i que no deixa de ser un "rumor". En qualsevol cas, Pascal ha afirmat que "s'ha de valorar, tot i que les vagues generals les convoquen els sindicats i no els partits o el Govern". I ha sentenciat: "Ara hem de defensar les urnes i la democràcia per aconseguir la majoria a favor de la independència, perquè la gent encara té dubtes".

stats