Política 01/02/2017

Puigdemont avisa els cònsols que el procés culmina el 2017 "amb un referèndum amb totes les garanties"

El president de la Generalitat defensa l'atractiu de Catalunya per a la inversió: "Els arriben informacions interessades que no van en la línia correcta"

Maiol Roger
2 min
Puigdemont i Romeva, aquest dimecres amb alguns dels cònsols destinats a Barcelona

BarcelonaEls cònsols han d'estar preparats per a la culminació del procés. És el missatge que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat al cos consular radicat a Catalunya, format per un centenar de diplomàtics, en la recepció anual a la Generalitat. Si bé fa gairebé un any els anunciava que "se'ls girava feina", avui els ha explicat que els plans de la Generalitat segueixen endavant. "Ens hem proposat convertir-nos en un estat independent. L'any passat els ho vaig anunciar, això culmina aquest 2017. Culmina un llarg procés de molts anys", ha asseverat Puigdemont, que creu que l'aposta per l'estat propi ha de servir per reforçar la voluntat internacional de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el missatge, Puigdemont ha insistit que la via és fer un referèndum pactat amb l'Estat. Després de recordar que el dret a l'autodeterminació "és respectat per la majoria de països del món", el president ha lamentat que hi hagi "una negativa unilateral, una obstinació tancada del govern espanyol" que impedeix l'acord. "Les amenaces no ens faran replantejar l'aposta de milions de catalans, que demanen de manera pacífica i convivencial una urna on poder expressar-se". El referèndum, ha sentenciat Puigdemont, es farà passi el que passi, "com a molt tard al setembre" i "amb totes les garanties jurídiques".

Davant els diplomàtics, el president de la Generalitat ha destacat les dades econòmiques amb què Catalunya ha tancat l'any, posant especial èmfasi en l'atracció d'inversions. Davant l'afirmació que el procés fa fugir el capital Puigdemont ha respost que Catalunya "lidera la creació d'empreses" de l'Estat. "A vostès els arriben informacions interessades que van en la línia contrària", els ha advertit.

La veu dels diplomàtics l'ha posada la degana dels cònsols a Barcelona, la peruana Franca Lorella Deza. Sense fer cap referència al procés, sí que ha apostat per Catalunya com una regió atractiva per a la inversió i ha celebrat que els catalans són gent "afable, cordial i solidària". "En la mesura que els ciutadans de Catalunya els vagi bé, als nostres representats els anirà bé".

Millo replica Puigdemont

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha explicat aquest dimecres des de Girona que ell també va reunir-se, fa una setmana, amb el cos consular que hi ha a Catalunya per explicar-los quina és la visió de Madrid sobre la voluntat de la Generalitat de tirar endavant amb el referèndum i exposar-los que ho veuen del tot "inviable".

"Els vaig traslladar que tenim unes regles del joc recollides en la Constitució, que garanteixen la igualtat, la cohesió i la convivència; que cap part d'Espanya té el dret de trencar-la i que ningú està per sobre de la llei i que fer-ho és anar contra la democràcia", ha detallat Millo.

stats