Política 02/05/2016

Puigdemont pacta amb Junqueras ‘fairplay’ en la campanya

No veu amenaçada l’estabilitat del Govern pel fet que CDC i ERC no vagin junts al 26-J

Oriol March
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva, van visitar ahir el port de Gant.

Gant / Brussel·lesUn dels retrets que més s’han sentit durant els últims temps a la sala de màquines de Convergència a l’hora d’analitzar el panorama electoral a l’Estat anava dirigit a ERC. “Ara que governem junts, quin sentit té anar separats?”, es preguntaven diversos dirigents davant l’escenari de repetició dels comicis, previstos per al 26 de juny. A Palau, però, fa setmanes que s’ha assumit la idea que els dos socis de govern concorreran en paperetes diferents, i per això tenen prevista una campanya sense retrets mutus. “Estic absolutament convençut que no hi haurà cap risc per a l’estabilitat de l’executiu”, va assegurar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, abans de visitar durant dues hores el port de Gant (Bèlgica), en el transcurs del seu primer viatge oficial. Avui, després de fer nit a Brussel·les, tindrà reunions de treball a la delegació catalana establerta a la capital europea. Cap, però, amb alts representants de les institucions comunitàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont ha parlat en privat de l’escenari electoral amb el vicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, i tots dos perfilen una campanya que no presenti xocs entre socis. “Com que no ens dividirà res d’allò que ens uneix en el Govern i el grup parlamentari [de Junts pel Sí], estic absolutament convençut que no hi haurà cap risc”, va assenyalar l’exalcalde de Girona, que s’estrenarà en una procés electoral al Congrés de Diputats com a president. Els estrategs de Convergència li reserven un paper rellevant al costat del més que probable candidat a Madrid Francesc Homs i de l’expresident Artur Mas.

Puigdemont va defensar que l’objectiu comú, la independència, és el que relligarà els dos partits sobiranistes camí del 26-J. Tot i que en privat l’entorn presidencial lamenta les candidatures separades, un dels arguments que es fan servir per positivitzar la decisió és que cada partit podrà posar de manifest els seus “matisos” a l’hora de defensar l’estat independent. La victòria d’En Comú Podem es dóna per descomptada, i és en aquesta bossa de votants on ERC pretén fer forat per optar al primer lloc. Dimarts vinent, la Generalitat ha organitzat una cimera de partits i entitats per fer front comú davant del recurs de l’Estat contra part de la llei antidesnonaments, la qual també servirà per ressaltar el perfil social de l’executiu camí de la reedició electoral.

La visió europea

Ja fa dies que els partits sobiranistes treuen pit davant la impossibilitat de les formacions espanyoles per governar, tot i que a Catalunya la solució va arribar a última hora i després de mesos de retrets. Puigdemont va defensar que el “fracàs” de la política estatal genera “desconcert” a Europa, segons li han transmès els representants belgues amb qui s’ha vist. Ahir es va citar amb el president del Parlament federal, Siegfried Bracke, amb qui va abordar el procés sobiranista i la situació europea, marcada pel referèndum al Regne Unit sobre la permanència del país dins la Unió Europea.

Davant la possibilitat d’un canvi a la Moncloa, Puigdemont va mostrar-se desconfiat. “Es veurà que [l’actitud amb Catalunya] no ve d’una persona, sinó del sistema”, va argumentar. El president desitja una alta presència d’independentistes al Congrés després d’una campanya que enfrontarà els socis de Govern. Un repte per a l’estabilitat d’unes relacions que no sempre són plàcides en el dia a dia.

Segona cita amb el líder dels liberals

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reunirà avui al matí amb el president del partit liberal europeu, Hans van Baalen, a la delegació catalana a Brussel·les. Es tracta de la segona trobada que mantenen en els últims mesos, ja que Van Baalen va ser a Palau el 29 de febrer. Les relacions entre Convergència i els liberals europeus, el grup al qual pertanyen, no passen pel seu millor moment, ja que està previst que Ciutadans ingressi al col·lectiu a principis de juny. CDC té una vicepresidència al partit liberal, que ocupa Marta Pascal.

stats