Política 17/12/2016

Puigdemont proposa crear un Pacte Nacional pel Referèndum

El president de la Generalitat manté el pla per fer el referèndum i obre la porta a fer-lo "més aviat" en funció de la situació social i política

Ara / Acn
2 min
Carles Puigdemont, en la conferència d'aquest dilluns a Madrid

BarcelonaDesprés que la presidenta del consell nacional del PDECat, Mercè Conesa, afirmés que calia ser "realista" i admetre que el referèndum potser no es podria fer, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha volgut mantingut la convocatòria de la consulta a la tardor de l'any que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l'executiu ja ha enviat una carta de convocatòria formal a tots els convocats a la pròxima cimera pel referèndum del dia 23 de desembre, en què proposa crear, si hi estan d'acord, un Pacte Nacional pel Referèndum. D'aquesta manera, el cap de l'executiu marca distàncies amb l'organisme predecessor, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, dirigit per l'expresident del Parlament Joan Rigol, i escenifica una nova fase del procés.

Tanmateix, el primer punt de l'ordre del dia que tindrà la reunió del dia 23 serà analitzar la situació política i social que "ha de permetre la convocatòria d'un referèndum". De moment, la voluntat és que hi participin la majoria de membres que ja formaven part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

L'endemà de la polèmica aixecada per les declaracions de Conesa, Puigdemont ha volgut deixar clar el seu compromís pel referèndum d'independència que ell mateix va incloure al full de ruta en el seu discurs en la qüestió de confiança del mes de setembre. En una entrevista a Associated Press, Puigdemont ha defensat el pla per fer el referèndum sobre la independència i fins i tot ha obert la porta a celebrar-lo "més aviat" en funció de la situació legal i política, tal com ha havia dit el vicepresident, Oriol Junqueras, i el portaveu nacional de la CUP, Quim Arrufat.

En la mateixa línia, la portaveu del Govern, Neus Munté, ha dit que l'executiu "treballarà clarament perquè es pugui fer el referèndum" i que ja és "conscient de les dificultats que representa" l'objectiu que s'ha fixat la Generalitat.

stats