Política 03/08/2016

Rajoy més optimista després d'establir "un canal permanent" amb C's

Acorda amb Rivera explorar un Pacte per Espanya que inclogui també el PSOE per frenar el procés. El líder de Ciutadans dóna per fet que el del PP anirà a la investidura i li demana que hi posi data

Ferran Casas
2 min
Mariano Rajoy i Albert Rivera

MadridUna hora i mitja han estat reunits al Congrés el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, per abordar la investidura i la possible formació de govern. El líder de la formació liberal pretén que el PP es mogui i, si cal, que Rajoy plegui "malgrat que és el candidat del rei", i que el PSOE accepti negociar-hi per passar del no a l'abstenció i evitar unes terceres eleccions. Rivera ha dit que és urgent que hi hagi govern per afrontar els "reptes" que té Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I el primer és "el de l'independentisme". Per això ha explicat que ha plantejat a Rajoy, "i ell ho ha vist bé i creu que s'ha de fer", un Pacte per Espanya entre les formacions "constitucionalistes" en referència al PP, el PSOE i C's, "els partits que tenim clar que els espanyols hem de seguir vivint junts". Rivera ha indicat que cal "deixar clar que la unitat nacional no es negocia i que no hi haurà referèndums com els que pretén Podem". Segons ell, la reforma de la Constitució "mereix amplis consensos i respecte a les regles del joc".

El líder liberal ha afirmat que té sentit "un pacte d'Estat sobre aquest tema com hem fet amb els temes de pensions o terrorisme" i també en té que hi sigui el PSOE, "que ja ha fet passos i ha defensat la Constitució i oblidat el referèndum català".

Rajoy ha confirmat la necessitat d'arribar a un acord en aquest àmbit. "Estem d'acord a tenir una posició comuna i volem que hi sigui tothom i de manera particular el PSOE", ha dit el cap de l'executiu perquè es tracta "de prendre decisions amb un ampli suport".

La reunió arribava després de la negativa de Pedro Sánchez a obrir una taula de negociació amb el PP per la investidura de Rajoy. Un fet que, si persisteix, obriria segons Rivera "una crisi institucional sense precedents". Rivera no es mou de l'abstenció i ha explicat que Rajoy no li ha demanat un canvi. Ha exigit al líder del PP que posi dia i hora a una investidura que està segur que es produirà. En tot cas, sí que la reunió ha evidenciat un cert desglaç per les coincidències. Rajoy s'ha mostrat satisfet perquè ha acordat "un canal permanent per intercanviar informació i criteris de cara a la investidura". Es tornaran a reunir aviat. Rajoy ha promès fer "tot el que estigui a la meva mà" però ha admès que és "complicat si ningú es mou". "Si el PSOE diu 'no anem a terceres eleccions', això és obvi", ha conclòs. "Cal algun compromís del PSOE perquè hi hagi govern i un compromís de C's per poder governar", ha indicat.

Després de les seves trobades amb Sánchez i Rivera, el president en funcions ha reunit el comitè executiu del seu partit per avaluar la seva situació i aquesta tarda tindrà el despatx ordinari amb Felip VI per informar-lo de les gestions per la investidura.

stats