Política 30/08/2016

Rajoy: "Catalunya és molt més que els polítics independentistes"

Espanya "és la nació més antiga d'Europa, hem compartit la nostra història i la nostra cultura, èxits i fracassos; hem mesclat les nostres sangs i els nostres destins", diu el president en funcions

Maiol Roger
2 min
Rajoy, minuts abans de començar a pronunciar el discurs d'investidura. EFE

Madrid (Enviat especial)Catalunya va ser la gran oblidada del discurs d'investidura de Pedro Sánchez, l'1 de març. En canvi, Mariano Rajoy, que ara se sotmet al debat al Congrés per ser president, l'ha convertit en un dels eixos del seu discurs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llegeix aquí les claus del discurs de Rajoy, en què demana que el facin president

El president espanyol en funcions ha defensat que l'independentisme "no representa el conjunt dels catalans". Per fer-ho, s'ha referit als resultats del 26-J: "Hem constatat una veritat coneguda: que Catalunya és molt més que els polítics independentistes i aquests no podrien arribar a cap dels seus objectius sense provocar una enorme fractura de la societat catalana". Paradoxalment, el PP i Ciutadans van ser els partits menys votats a Catalunya en les últimes eleccions.

Rajoy ha defensat la gestió del seu govern i la "voluntat de diàleg" que, segons ell, ha tingut amb la Generalitat. El candidat a la investidura ha argumentat que l'independentisme no té majoria "ni fonament", i ha justificat el seu argument en la unitat d'Espanya: "L'únic poble sobirà és el poble espanyol. Res no pot menysprear aquests fonaments, sobre els quals es basa el nostre sistema democràtic".

El candidat a la investidura ha citat la Constitució de 1812 com a origen de la sobirana espanyola i ha tirat enrere en la història per defensar que la unitat d'Espanya és un concepte inalterable durant segles: "No ens hem inventat la unitat en aquesta legislatura. Els espanyols formem part de la mateixa nació, la més antiga d'Europa, des de fa segles, en els quals hem compartit la nostra història i la nostra cultura, els nostres èxits i els nostres fracassos, i hem mesclat les nostres sangs i el nostre destí".

stats