12/04/2015

Rajoy confia en la gent “normal” per frenar C’s

2 min
Els populars van mirar de mostrar una imatge d’unitat després de les discrepàncies internes per la derrota a Andalusia.

MadridLa precampanya ha començat. La política estatal ha entrat ja en fase d’acceleració de cara a les eleccions municipals i autonòmiques del 24 de maig, i els primers damnificats són el matís i la mà estesa. Mariano Rajoy va disparar ahir amb molta duresa contra els nous partits en auge -tot i que continua sense citar-los explícitament-, i va rescatar aquella teoria segons la qual fora del PP només hi ha el caos. El president del govern espanyol admet que els populars no tenen el vent a favor però confia que, a l’hora de la veritat, la gent “normal” girarà l’esquena a Ciutadans i a Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els barons territorials que es presenten als comicis es van aplegar a Madrid en una convenció que, amb el pretext de presentar el programa marc autonòmic, havia de servir de fotografia d’unitat, després de les baralles internes per la derrota a Andalusia i la pèrdua de majories absolutes que pronostiquen totes les enquestes. L’objectiu de la trobada es va complir a mitges. Els candidats van fer pinya amb Rajoy i van reivindicar la marca PP, tal com ell els va exigir dimarts en la junta directiva. No obstant, alguns van marcar distàncies amb la contundència discursiva del seu cap de files cap al partit d’Albert Rivera.

L’extremeny José Antonio Monago, el castellanolleonès Juan Vicente Herrera i la madrilenya Cristina Cifuentes han obert la porta a entendre’s amb qui es proclami de centre i moderat. Fins i tot el vice secretari general de política local i autonòmica, Javier Arenas, va admetre en una entrevista radiofònica que dialogaran amb formacions que no tinguin un programa “antagònic” al seu. Una picada d’ullet clara a C’s. Tots aquests missatges evidencien que una cosa és la consigna de la seu central -Carlos Floriano va demanar dijous que no es parli de pactes fins al dia 25- i una altra de ben diferent el neguit dels candidats. Ahir el cap de l’executiu espanyol va tornar a situar l’economia com la gran bandera per guanyar a les urnes, una decisió estratègica que neguiteja part del partit.

El seu raonament és que contra els “demagogs i populistes de tot signe” hi ha “milions d’espanyols” que esperen “les coses que volen les persones, els éssers humans normals”. A la transcripció del discurs que el PP va penjar a la web, aquest adjectiu no hi figura. A parer del líder popular, evidentment, aquests votants majoritaris estan en sintonia amb ells i, per tant, ara toca no fer cas del “soroll”.

Contra l’amateur Rivera

Si les aliances postelectorals es fessin en funció de les paraules dites durant la precampanya, com les d’ahir, els conservadors ho tindrien molt negre per trobar suports. I és que Rajoy no va escatimar mots desqualificatius cap a als altres. Això sí, tampoc va amagar que la batalla que s’acosta no els serà gens fàcil.

La campanya dels populars durant aquest 2015 se centrarà a contraposar la seva gestió a “ocurrències mediàtiques, dissenys imaginaris i doctrinaris de nou encuny”. Sense obviar la crisi d’UPyD, va alertar que aquests “experiments” són passatgers. Per això va afirmar que per “multiplicar” els fruits de la recuperació econòmica no es pot confiar en “amateurismes”, en referència a la inexperiència de Rivera.

stats