Política 31/03/2015

Rajoy: "El full de ruta és dolent perquè obliga els catalans a deixar de ser espanyols i europeus"

Insisteix que "cap govern d'Espanya autoritzarà la ruptura de la sobirania nacional". El president espanyol serà a Barcelona el pròxim 13 d'abril. Fonts de la Moncloa no aclareixen si coincidirà amb Mas

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant el debat de política general del Congrés. EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, continua enrocat en la seva resposta al procés. Després de l'anunci per part de CDC i ERC d'un acord pel full de ruta i una declaració d'independència al cap de 18 mesos si guanyen les eleccions, Rajoy ha insistit que "cap govern d'Espanya autoritzarà la ruptura de la sobirania nacional". L'executiu espanyol considera que "el full de ruta és dolent" en el "fons i en les formes". Primer perquè és dolent "per al conjunt de catalans i espanyols i per al conjunt d'Espanya", així com també és dolent perquè "vol trencar 500 anys d'història junts i obliga molts catalans a deixar de ser espanyols i europeus". Pel que fa les formes, considera que "suposa saltar-se la Constitució". "Com ja he reiterat en més d'una ocasió, a Espanya la llei està per sobre de qualsevol consideració i afecta absolutament a tothom", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha reiterat que si el Govern convoca eleccions el 27-S, seran unes autonòmiques més en què s'escollirà un nou Parlament per a Catalunya. En aquest sentit, de moment, no divisa cap canvi de plans per al programa acordat entre el president de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, i el d'Esquerra, Oriol Junqueras.

El govern del PP seguirà treballant per a la "concòrdia, la integració i per posar en relleu el projecte de convivència en comú del tot convenient tant per als catalans com per al conjunt dels espanyols", ha conclòs el president espanyol.

Visita a Barcelona

El president espanyol, que aquest dimarts ha rebut a la Moncloa el president del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk, i després han ofert una roda de premsa conjunta, té previst viatjar a Barcelona el pròxim 13 d'abril per inaugurar una conferència ministerial entre països del Mediterrani per fer front als reptes del jihadisme i la immigració entre els països del sud d'Europa. Fonts de la Moncloa no aclareixen si Rajoy coincidirà amb Mas en aquesta cita.

Canvi de plans?

L'acord final entre els dos grans partits sobiranistes obliga la Moncloa a renovar el seu discurs del desgast, ja que confiava que el procés s'anés apagant en la mesura que augmentava el desacord entre el Mas i Junqueras. Fa només quinze dies, Rajoy es mostrava convençut que la situació seria més "tranquil·la" d'aquí un any.

CDC i ERC van tancar dilluns, amb l'aval de les entitats, un full de ruta que reforça el plebiscit del 27-S amb una oferta clara d'independència en 18 mesos si sumen una majoria en les eleccions autonòmiques del setembre, a l'espera que s'uneixin altres partits al full de ruta, com la CUP i UDC, que de moment guarden silenci. ICV se n'ha desmarcat del tot, considerant que el full de ruta fa "més petit" el procés, mentre que la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha assegurat que "fer una república catalana en 18 mesos és inconstitucional".

stats