Política 28/11/2015

Rajoy promet rebaixar l'IRPF al 17% en la pròxima legislatura

El president espanyol defensa "l'experiència" del PP davant partits com C's, "nascut fa 15 minuts en un plató de televisió", i Podem, "fet per dos amics"

Salva Almenar
3 min
El president espanyol i candidat del PP a la Moncloa, Mariano Rajoy, ha presentat les línies bàsiques del programa avui a València. / JUAN CARLOS CÁRDENAS / EFE

ValènciaEl president del govern espanyol i candidat del Partit Popular a la reelecció, Mariano Rajoy, ha revelat aquest dissabte algunes de les mesures recollides en el seu programa electoral, entre les quals destaquen algunes de caràcter econòmic. Rajoy, que ha participat aquest dissabte en un acte a València per presentar les línies programàtiques del PP per a les eleccions del 20 de desembre, ha promès per a la pròxima legislatura una rebaixa de dos punts de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Així, Rajoy s'ha compromès, en cas de guanyar les eleccions, a abaixar del 19 al 17 per cent el tipus marginal de l'IRPF i del 45 al 43 per cent els tipus màxims.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy, que ha assenyalat que en els pròxims dies "aniran anunciat més mesures" de tipus fiscal, ha avançat que un govern del PP escometrà diversos canvis en les cotitzacions socials. En aquest sentit, el líder popular ha afirmat que augmentaran les ajudes dels xecs familiars que durant els últims anys ha aprovat el ministeri d'Hisenda i ha anunciat un "xec familiar per a persones que treballen en el sector de la discapacitat". També s'ha compromès a fer possible la "deducció" en la renda anual de les despeses dels tràmits de les adopcions internacionals.

El president espanyol ha emmarcat en set punts els grans objectius del Partit Popular per als pròxims quatre anys. El primer "i principal" –ha dit– és "crear ocupació" i ha reiterat el seu compromís ja anunciat fa mesos de generar dos milions d'ocupacions en la pròxima legislatura. El segon objectiu dels populars serà "cuidar les persones" gràcies a una sèrie d'iniciatives que "mantinguin i millorin les pensions, la sanitat pública, l'ensenyament i els serveis socials". El tercer eix de la seva política serà contribuir al creixement de l'economia i propiciar, "com ha passat enguany", que "Espanya sigui el país europeu que més creixi".

De puntetes pel tema català

Malgrat el que es podia esperar, Rajoy ha optat per no parar especial atenció a la qüestió catalana tot i que l'escenari i els intervinents que l'han precedit feien pensar el contrari. Una bandera espanyola al costat del faristol i uns discursos de la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, i de la vicesecretària d'estudis i programes, Andrea Levy, per demanar el vot per al PP per evitar que "Espanya caigui en mans de l'esquerra i es trenqui" han aplanat el camí perquè Rajoy carregués contra el full de ruta sobiranista. Però, el líder popular no ha fet més al·lusió a Catalunya que en el seu quart objectiu per al pròxim mandat. Rajoy ha dit que defensarà "la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat entre espanyols i el compliment de la llei".

El cinquè objectiu és "culminar la millora de l'ensenyament" que va començar aquesta legislatura –en una al·lusió clara a la Lomce–; el sisè, modernitzar l'administració pública; i el setè i últim, regenerar la vida pública. En aquest sentit, Rajoy ha assegurat que obligaran "els que han robat a retornar els diners" i ha defensat el seu compromís amb la transparència assenyalant que han fet fora del partit "aquells que es van equivocar".

Objectiu: Ciutadans i Podem

Mariano Rajoy ja ha entrat de totes totes en precampanya i, a més de presentar les línies programàtiques del PP, ha aprofitat l'ocasió per carregar contra els seus rivals polítics. Conscient que Ciutadans (C's) i Podem segurament seran claus en la conformació del futur govern, Rajoy ha centrat les seves crítiques en aquestes dues formacions i ha passat de puntetes pel PSOE. Dels socialistes n'ha dit que proposen mesures "passades de moda i caduques" i que farien retornar a la situació de crisi que es va trobar el govern del PP en entrar a la Moncloa.

Més contundent s'ha mostrat a l'hora de parlar de C's i Podem, als quals ha acusat –sense citar-los– de ser formacions polítiques sense experiència. "El PP no és un invent d'un quart d'hora. El PP no va néixer fa 15 minuts ni es va crear en un plató de televisió", ha dit en una clara referència al partit d'Albert Rivera. També ha confrontat el PP, "un partit que té representació a tot Espanya i amb 800.000 militants", amb una formació com la de Pablo Iglesias "feta per dos amics".

Finalment, el candidat del PP a les eleccions del 20 de desembre ha assenyalat, també en una clara al·lusió als partits de l'oposició, que "opinar és molt fàcil però el que és difícil és decidir". "Això és governar i governar no és improvisar. No pots arribar i de seguida formar part del govern. Has de tenir cert currículum, haver estat almenys regidor", ha exclamat Rajoy.

stats