Política 10/01/2016

Julià de Jòdar i Josep Manel Busqueta seran les dues dimissions al grup parlamentari de la CUP

Benet Salellas eleva el to contra Junts pel Sí i celebra haver apartat "la pedra que no deixava avançar el país" i haver enviat Mas, Rigau, Ruiz i Puig "a la paperera de la història"

Laia Vicens
4 min
El diputat Julià de Jòdar, entrant a la seu de la CUP aquest diumenge al matí / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEls dos diputats de la CUP que dimitiran seran Julià de Jòdar i Josep Manel Busqueta. Així ho ha confirmat el diputat Benet Salellas després de la reunió del consell polític de la CUP (format per representants de les assemblees territorials), el grup d'acció parlamentària (amb representants de les organitzacions vinculades a la CUP), el secretariat nacional i els diputats. La reunió havia de donar el vist-i-plau a l'acord amb Junts pel Sí i, de l'altra, debatre i consensuar els canvis que hi ha d'haver al grup parlamentari de la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha avançat l'ARA, la direcció de la CUP s'inclinava perquè Anna Gabriel seguís com a diputada -de fet, serà qui farà el discurs de la CUP durant el ple d'investidura, tot i que ha estat la líder del sector que apostava per no investir Mas. De fet, fonts de la CUP deien ahir que "no es pot donar per fet" que els dos diputats que se'n vagin siguin "els més reacis" a la investidura de Mas.

Amb aquestes dues dimissions, que Salellas ha justificat dient que eren les més "idònies", la CUP busca l'equilibri entre els diferents sectors de la CUP. Busqueta era una de les cares visibles del no a Mas, mentre que Julià de Jòdar s'inclinava per votar a favor de l'actual president en funcions per desencallar la investidura. Els substituiran Mireia Vehí i Joan Garriga 'Nana'. Mireia Boya substituirà Ramon Usall, el diputat per Lleida que va anunciar fa setmanes la seva dimissió per motius personals.

L'acord amb Junts pel Sí preveu que dos diputats de l'esquerra independentista dimiteixin per visualitzar els "errors" de la formació en els últims tres mesos i dos més, que encara no s'han anunciat, s'incorporin a la dinàmica parlamentària de Junts pel Sí, participant en les reunions i deliberacions de la coalició formada per CDC i ERC.

To dur contra Junts pel Sí

Durant la seva intervenció, Salellas ha elevat el to contra Junts pel Sí, a qui ja ha avisat que l'acord "no lliga" la CUP a aprovar "cap política antisocial ni molt menys a acceptar retallades ni pressupostos retalladors". El text de l'acord, però, assegurava que la CUP es comprometria a no votar en cap cas en el mateix sentit que els grups contraris a la independència quan estigui en risc l'estabilitat parlamentària.

De fet, ha llançat tot un avís a Junts pel Sí en dir que la CUP tindrà la "mà estesa per la construcció de la república però puny tancat amb les retallades". Una expressió que ja va fer servir David Fernàndez en el debat d'investidura de Mas, el 2012. Per això, Salellas ha dit que encara que avui donaran el seu "vot de confiança" al candidat proposat per Junts pel Sí, Carles Puigdemont, perquè "no és el fill polític del pujolisme" -en al·lusió un altre cop a Mas-, el diputat de la CUP ha avisat que si el futur Govern "tomba i gira cap a la corrupció i les retallades", l'esquerra independentista retirarà l'acord i el suport al Govern de Junts pel Sí.

Salellas ha celebrat que l'acord -que la CUP ha aprovat per 44 vots a favor, 9 en contra i 7 abstencions- ha apartat del camí "la pedra que no deixava avançar el país" cap a la independència, en relació a Artur Mas. Les apel·lacions a l'actual president en funcions han seguit: "Hem enviat Mas, Rigau, Boi Ruiz i Felip Puig a la paperera de la història".

Possible tornada de Baños?

Salellas no ha concretat si qui encara és el cap de files de la CUP al Parlament, Antonio Baños, es replantejarà la seva dimissió, després que dilluns va enviar una carta anunciant que renunciava a l'acta de diputat en veure's "incapaç" de defensar el veto de la CUP a Artur Mas. "No hi ha cap canvi", s'ha limitat a dir. Tot i això, tot fa pensar que Baños farà efectiva la seva baixa perquè aquest diumenge serà Anna Gabriel qui intervindrà al ple.

I això que després que Mas anunciés que cedia la presidència de la Generalitat a Carles Puigdemont, les veus a la CUP que demanen que Baños es quedi al grup parlamentari no s'han fet esperar. Una de les primeres va ser la de Julià de Jòdar, que a través d'una piulada va afirmar: "Bentornat, Baños".

Aquest matí, a l'entrada de la seu nacional de la CUP, Jòdar ha afirmat als periodistes que estaria "encantat" que Baños "tornés".

Tot i la retirada de Mas, un fet que venien reclamant des de feia més de tres mesos i que, de fet, va convertir-se en el principal escull de les negociacions, l'ambient entre la militància no és d'"eufòria", més aviat d'"estupefacció". De fet, hi ha qui diu que s'ha pagat "un preu molt alt" per l'acord, tant per les dimissions forçades al grup parlamentari però sobretot per haver d'assegurar l'estabilitat parlamentària de Junts pel Sí.

"No ens sentim humiliats, no hem pagat cap preu per l'acord", ha dit Reguant, que ha dit que si la CUP no hagués volgut, no hagués signat l'acord. "Vam signar l'acord obeint el mandat del consell polític del dia 3 de gener", ha sentenciat. Aquell dia, la CUP va votar definitivament no investir Mas i va tornar a demanar a Junts pel Sí que "mogui peça" proposant un candidat alternatiu per evitar nous comicis al març.

Tot i les tensions internes al partit, el diputat de la CUP Albert Botran ha afirmat a Catalunya Ràdio que després d'aquests tres mesos de negociacions i intensos debats, la formació de l'esquerra independentista "quedarà enfortida".

stats