Política 24/12/2015

Rivera proposa un pacte antisobiranista a tres bandes

Aprofita el procés com a pretext per festejar PP i PSOE

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Rivera proposa un pacte antisobiranista a tres bandes

MadridEl líder de Ciutadans, Albert Rivera, va passar-se la campanya assegurant que no pactaria amb Mariano Rajoy. A les portes del 20-D, i preveient que només serien quarta força, ja es va obrir a abstenir-se en la investidura del candidat del PP. Ara, i davant una “situació excepcional”, el líder de Ciutadans veu com la possibilitat d’un gran pacte entre socialistes i populars el pot deixar fora del tauler i ja s’ofereix directament per donar suport a la investidura de Rajoy i entrar en el seu govern, tot i que de moment evita apel·lar al concepte de tripartit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pretext? El “repte secessionista” a Catalunya. El partit taronja esgrimeix que mentre Espanya s’aboca a una situació d’ingovernabilitat, els “partits rupturistes”, Junts pel Sí i la CUP, “volen aprofitar un govern en funcions, la incertesa a Espanya, per posar en marxa un full de ruta obertament secessionista”. “Els partits rupturistes s’estan posant d’acord i els constitucionalistes no”, van alertar ahir en roda de premsa des de la nova seu de C’s a Madrid, al costat de la plaça de toros de Las Ventas.

Una taula de negociació a tres

Per això proposa un pacte de govern entre el PP, el PSOE i C’s perquè “ningú aprofiti la inestabilitat per trencar el país”. La metodologia: crear una taula de negociació amb els dos grans partits i evitar les reunions bilaterals entre líders per abordar els tres grans eixos que Rivera marca per a la pròxima legislatura: unitat d’Espanya, regeneració democràtica i estabilitat econòmica. Un “acord de mínims” per a una situació “ excepcional” que es pot traduir tant en acords puntuals amb un govern del PP com en un govern amb cares dels tres partits.

Rivera ha comunicat ja la seva proposta a Mariano Rajoy i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i està previst que es reuneixi amb el president del govern espanyol en funcions a la Moncloa aquest dilluns, just l’endemà de l’assemblea de la CUP. Es tracta d’un “full de ruta reformista”, un pas “ambiciós” que hauria de servir, segons Ciutadans, per “transformar Espanya”. “Si durant la Transició es va arribar a un acord, en la segona Transició també s’ha d’arribar a un acord”, va afegir.

La hipoteca d’Iglesias

En aquest procés, a diferència de Sánchez [vegeu la notícia principal], Rivera no compta amb Pablo Iglesias, amb qui no s’ha comunicat des del 20-D. Tot i que el líder de Podem li ha enviat un missatge, des de Ciutadans han decidit “no fingir” i “no parlar amb el partit que vol trencar Espanya”. Rivera considera que pesa una forta llosa sobre Iglesias, “hipotecat” per les aliances territorials “separatistes”. “Podem s’ha autoexclòs” de qualsevol negociació, considera, malgrat que el PSOE sospesa la creació d’un govern “progressista”.

Rivera manté que els espanyols han votat canvi però s’aferra al bipartidisme per ser a la taula de negociació. En la quarta posició al Congrés i amb una aritmètica de pactes explosiva, el 40 diputats de Ciutadans ja no són imprescindibles. I Rivera malda per no quedar-se fora del focus meditàtic.

stats