L’ESCENARI ESTATAL
Política 29/03/2016

Sánchez vol ajornar ‘sine die’ el congrés del PSOE

C’s anuncia una “millora” del pacte amb els socialistes

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El comitè federal es reunirà dissabte per ratificar o no l’ajornament del congrés. La federació andalusa no s’ha pronunciat.

MadridLa direcció del PSOE ja intuïa que hi tornaria a haver soroll de sabres: les lluites fratricides podrien tornar a instal·lar-se al partit. Per això ha canviat d’estratègia a última hora per evitar que el lideratge de Pedro Sánchez es posi en qüestió altra vegada. La direcció socialista va anunciar ahir que ha proposat a totes les federacions que el congrés del partit, que s’havia de celebrar el cap de setmana del 21 i 22 de maig, s’ajorni sine die, així com també les primàries per escollir secretari general, previstes per al 8 de maig. La versió oficial de Ferraz és que convé pensar abans en el partit que en el país, i retardar el congrés pot “contribuir a facilitar el procés de formació d’un govern del canvi liderat pel PSOE, primant el calendari polític i institucional per sobre de l’orgànic”, tal com van assenyalar ahir en un comunicat. Però de fons hi ha els rumors, cada cop més seriosos, que la líder andalusa, Susana Díaz, vol posicionar-se en la carrera per succeir Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, serà el comitè federal, convocat per dissabte, el que haurà de ratificar si s’ajorna el congrés. L’executiva federal socialista, que es reuneix avui, esgrimeix que ha “constatat un ampli consens al conjunt del partit” per fer aquest pas. El PSOE andalús, però, ja va avançar ahir que no es posicionarà fins a sentir les “raons” de Sánchez durant el comitè federal. No en va, si el calendari aprovat a finals de gener seguís endavant, l’11 i el 14 d’abril ja s’haurien de presentar les candidatures per a les primàries del partit. Seria llavors quan Susana Díaz hauria de revelar si fa el pas a la política estatal.

La data del congrés del PSOE ha fet aflorar des de fa mesos la pugna interna pel control del partit. La data inicial era al febrer, quan es complien exactament quatre anys del congrés en què Alfredo Pérez Rubalcaba va derrotar Carme Chacón i es va imposar com a secretari general. Però Pedro Sánchez ja va proposar ajornar-lo just després del 20-D, en vista d’una aritmètica parlamentària enverinada. El 30 de gener, finalment, es va escollir el cap de setmana del 21 i 22 de maig per celebrar el congrés. Va ser un punt intermedi entre la proposta de Sánchez i la de Díaz. Els barons més crítics amb Ferraz -Andalusia, Castella-la Manxa i Astúries- han batallat des d’un primer moment perquè fos com més aviat millor. L’actual secretari general del PSOE, en canvi, preferia deixar-ho per al 19 de juny.

Ara encara no hi ha cap data sobre la taula, però el 26 de juny sí que està marcat en vermell al calendari. És la data d’eleccions anticipades si no s’aconsegueix formar govern a Espanya. Si fos així, Ferraz proposaria ajornar el congrés per després de l’estiu. Cal tenir en compte que el congrés del PSC està previst per a l’octubre i que tradicionalment el del PSOE s’ha celebrat un mes abans.

100 dies sense govern a Espanya

El moviment del PSOE coincideix amb l’inici de la recta final per evitar la convocatòria d’eleccions anticipades. Acabada la Setmana Santa, els partits ja gairebé han consumit el primer dels dos mesos per intentar desbloquejar la investidura. Si el dia 2 de maig no hi ha president, automàticament es convocaran eleccions. Sánchez intenta reactivar aquesta setmana l’agenda amb una reunió amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, prevista per demà. La reunió ha de servir per escenificar el desgel entre els dos líders de l’esquerra, si bé la formació lila ja ha anunciat que hi anirà amb la mateixa estratègia que ha seguit fins ara: defensar un govern de coalició de PSOE-Podem-IU sense Ciutadans.

El partit d’Albert Rivera ja prepara el terreny per minimitzar la trobada. El secretari general de Ciutadans al Congrés, Miguel Gutiérrez, va anunciar ahir que aquesta setmana presentaran amb els socialistes una “versió millorada” i “esmenada” del pacte que van segellar fa un mes. Amb tot, va subratllar que no s’alteraria el nucli del document ni les seves principals propostes. C’s, el partit més reticent a la convocatòria d’anticipades, ja es prepara per a la cita. Ahir va censurar que el PP ja portava “cent dies d’inacció”.

El PP també retarda qualsevol debat intern

“Ha acabat la Setmana Santa i comença l’hora de la veritat”. Va ser el missatge que va llançar ahir des de Màlaga el vicesecretari de política autonòmica del PP, Javier Arenas. L’equip de Mariano Rajoy ja només pensa en una lògica electoral mentre intenta silenciar debats interns sobre el rumb i el lideratge del partit. “Els partits que es divideixen inicien el camí del suïcidi”, va advertir. Rajoy té previst trucar els pròxims dies a Albert Rivera i Pedro Sánchez, de qui espera que “despengi el telèfon”.

stats