PAÍS VALENCIÀ
Política 02/04/2015

Suspès el judici del cas Gürtel fins després de les municipals

Salvador Almenar
2 min
La policia assenyala Álvaro Pérez  -a la imatge-, Francisco Correa i Pablo Crespo com els suposats capitostos de la trama.

ValènciaEl Partit Popular valencià pot respirar tranquil, si més no de moment. El judici d’una de les peces del cas Gürtel -relacionada amb els contractes de la Generalitat amb la trama per a la promoció turística a Fitur- ha quedat suspès fins després de les eleccions municipals i autonòmiques del 24 de maig. Gràcies a aquesta decisió de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, el PP s’estalviarà sentir en campanya electoral les declaracions dels capitostos de la trama -Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, el Bigotes, entre d’altres- parlant de les relacions que mantenien amb el govern del PP de Francisco Camps; o les de les exconselleres de Turisme Milagrosa Martínez i Angélica Such -acusades de malversació i prevaricació- sent interrogades sobre els regals que presumptament rebien de mans de la trama a canvi de suculentes adjudicacions de contractes públics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió presa ahir pel TSJ en la segona sessió del judici d’una de les sis peces derivades de la branca valenciana del cas Gürtel satisfà les peticions de les defenses, que durant els dos primers dies de judici -reservats per al platejament de les qüestions prèvies- van sol·licitar-ne la nul·litat per diverses raons. La més repetida pels advocats dels acusats i que va tenir en compte el tribunal per dictar l’ajornament del judici fins a l’11 de juny és la suposada “vulneració dels drets de defensa” que suposava l’existència de documentació relacionada amb el cas a la qual no havien pogut accedir els lletrats abans de presentar els seus escrits de defensa.

Els documents als quals es van referir els advocats defensors eren correus electrònics intervinguts en els escorcolls practicats en les empreses dels acusats i que són al sumari de la branca principal que instrueix el jutjat central número 5 de l’Audiència Nacional.

Temps per estudiar les proves

Malgrat que la fiscalia es va oposar a la sol·licitud d’ajornar el judici perquè considerava que es tractava d’una “maniobra dilatòria”, segons va dir la fiscal Ana Grau a la sala, el tribunal va estimar la petició de les defenses amb l’objectiu de “garantir al màxim el dret de defensa”.

El ministeri públic no era partidari de suspendre la vista i en aquest sentit va recordar que el Suprem va instar a no demorar la celebració del judici per no trobar-se que en un futur es poguessin al·legar dilacions indegudes. A més, la fiscal va assegurar que en cap cas la impossibilitat d’accedir a la documentació de l’Audiència Nacional havia suposat una situació d’indefensió per als acusats, ja que ella tampoc l’havia estudiat i per tant “tots” han tingut “igualtat d’armes processals” per encarar el judici.

Després d’escoltar les parts i deliberar durant 45 minuts, la sala va acordar “amb la finalitat de garantir al màxim el dret de defensa de les parts, davant la complexitat de la causa”, suspendre el judici fins al dia 11 de juny “conforme a la sol·licitud de les diferents representacions dels acusats amb la finalitat de permetre a totes les parts un més profund estudi del material probatori que pugui haver-hi en altres òrgans judicials, fent-se així plenament eficaços els indicats remeis processals”.

stats