Política 08/07/2016

La Moncloa admet que fa inventari dels "danys" de l'acció exterior catalana

Sáenz de Santamaría insta la Generalitat a atendre "el repartiment competencial" i millorar en l'exercici de les competències autonòmiques

Ferran Casas
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha estat preguntada en la roda de premsa posterior al consell de ministres per l'informe, que avui publica l'ARA, del ministeri d'Exteriors sobre el perjudici que crea la conselleria que dirigeix Raül Romeva a la seva tasca. Obviant l'existència del document, la vicepresidenta sí que ha entrat a fons i ha explicat que, al seu dia, quan es va recórrer davant el Tribunal Constitucional la creació de la conselleria demanant-ne "la suspensió", es van "aportar elements de prova necessaris" sobre els "danys" que els crea l'acció exterior catalana. Sáenz de Santamaría ha explicat que "sempre es fa", inventariar els danys que crea el no-respecte a les competències de l'estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta també s'ha referit a la sentència de dijous del TC d'anul·lació de la creació de les estructures d'estat. Ha afirmat que cal "respectar" la decisió de l'alt tribunal i que la seva creació "no tenia cabuda" perquè les estructures d'estat "només li toca fer-les a l'estat espanyol". En aquest sentit, ha instat el Govern a "atendre el repartiment competencial" i administrar bé, "cosa que en alguns casos [no els ha enumerat] no fa", les "àmplies competències" de què ja disposa, segons ella, Catalunya. També ha dit que no es possible minimitzar els efectes de la sentència o amenaçar de no complir-la, perquè cal observar "la preeminència del govern constitucional i la llei". La seva voluntat, "i així ho vaig dir a Oriol Junqueras", és "arribar a acords", però sempre dins els marges constitucionals.

Sáenz de Santamaría s'ha desentès de l'anomenada 'Operació Catalunya' i ni tant sols ha admès que la conegués. I sobre la investigació que el ministeri de l'interior ha obert per esbrinar l'origen de la gravació de la conversa entre Jorge Fernández Díaz i el ja exdirector de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, ha indicat que encara "s'està investigant".

Els CIE, també la Constitució

Un altre tema polèmic en relació a Catalunya és el Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona, que el govern municipal d'Ada Colau ha intentat impedir que reobri. "El model centres internament no l'hem inventat nosaltres", ha advertit Sáenz de Santamaría per justificar l'ordre de reobertura. "L'ajuntament ha d'observar la normativa en relació a les persones irregulars a les que toca expulsar, i decidir què se'n fa no és al seva competència", ha avisat. "Ells no decideixen sobre la política immigració. Poden dir el que vulguin però no tenen més competències de les que toquen", ha avisat brandant, un cop més, la Constitució.

Investidura de Rajoy

Pel que fa a la investidura de Mariano Rajoy, la vicepresidenta ha afirmat que entén "que el PSOE necessiti un temps, però els resultats són els que són i tots tenim una responsabilitat amb el país i l'interès general" i ha donat a entendre que si la reunió entre CDC i Rajoy no s'ha fet pública és perquè els convergents així ho han volgut.

stats