Política 30/09/2017

La Guàrdia Civil entra al Cesicat i manipula ordinadors

El TSJC va ordenar al CTTI i al Cesicat que desactivessin 29 bases de dades sobre censos

P.e.
2 min
Agents de la Guàrdia Civil dins del Cesicat

BarcelonaLa magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Mercedes Armas, que instrueix la causa contra tots els membres del Govern per l'organització de l'1-O, ha ordenat a dos òrgans del Govern, el CTTI i el Cesicat, que desactivin 29 bases de dades que es podrien utilitzar per al cens del referèndum. La mesura ha de durar fins al 3 d'octubre a la matinada i ha d'impedir l'extracció o inserció de dades. En concret, la interlocutòria d'Armas ha demanat que s'adoptin "les mesures necessàries" per evitar que els recursos informàtics es puguin fer servir "en el marc de la celebració" de l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Agents de la Guàrdia Civil es van presentar aquest divendres al vespre a la seu del CTTI per lliurar la notificació del TSJC als seus responsables i hi han tornat avui. Quatre vehicles, tres totterrenys i una furgoneta, han entrat al recinte del CTTI i del Cesicat, que són en edificis adjacents, per la porta del darrere, i s'han endut ordinadors del Cesicat. Mentre tres agents flanquejaven la porta, els altres guàrdies civils han manipulat ordinadors i els han guardat en caixes, deixant les taules buides, encara que sembla que el material no hauria sortit de l'edifici.

Agents de la Guàrdia Civil entren al CTTI aquest dissabte amb un cotxe gris

El TSJC ja havia ordenat als dos organismes que desactivessin 29 bases de dades sobre censos. Aquesta tarda han entrat al recinte. Aquest dissabte al matí hi han tornat almenys vuit agents, segons fonts del Govern han confirmat a l'ARA. La instrucció de la jutge estableix que es bloquegin 29 aplicacions del Govern, entre les quals hi ha el Municat, el registre de catalans a l'exterior, el sistema de gestió de censos, el sistema de gestió electoral, la publicació de dades electorals, el cens de discapacitats, el d'entitats del voluntariat de Catalunya i les eleccions sindicals.

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha negat, però, que el dispositiu policial afecti la logística de l'1-O. "Que tothom estigui tranquil, demà es votarà, es comptarà i si cal es recomptarà", ha assegurat Turull, que ha lamentat el "desproporcionat" operatiu policial, que sí que afecta, ha dit, altres tràmits.

L'ordre de la magistrada Armas també reclama que s'eviti que les dades es puguin traslladar "a qualsevol altra aplicació o servei per donar-los un ús". També demana que es detecti qualsevol aplicació de la Generalitat que tingui alguna cosa a veure amb el referèndum. Els guàrdies s'han quedat en una sala de coordinació de la seu i no tenen accés a la tecnologia perquè l'ordre judicial no ho especifica, de manera que és el personal del CTTI qui executa l'ordre, supervisat per la Guàrdia Civil.

Pel que fa al Cesicat, el TSJC ha requerit que adopti les mesures per detectar "punts de votació electrònica" als diferents col·legis electorals del referèndum i altres dispositius "susceptibles de rebre comunicacions referents" a l'1-O. La magistrada ha deixat clar que els directors o gerents del CTTI i el Cesicat han de col·laborar en la seva instrucció, ja que si no poden cometre un delicte de desobediència. També ha precisat que la Guàrdia Civil actuarà com a policia judicial per fer complir la interlocutòria.

stats