Política 18/04/2015

Tania Sánchez: "Espanya està en una crisi de règim, com a 'Juego de tronos'"

L'excandidata d'IU a la presidència de la Comunitat de Madrid i autora d'un llibre sobre la sèrie diu al Saló del Còmic que Rajoy és com Stanis Baratheon, perquè és un "president absent"

Efe
2 min
Tania Sánchez ha acudit aquest dissabte a la Fira del Còmic de Barcelona per fer una conferència sobre el seu llibre al voltant de la sèrie 'Juego de Tronos' / MANOLO GARCÍA

BarcelonaL'excandidata d'IU a la presidència de la Comunitat de Madrid, Tania Sánchez, ha buscat paral·lelismes entre la situació política a Espanya i la sèrie 'Juego de tronos'. "Espanya està en una crisi de règim, com a 'Juego de tronos', que ja veurem com acaba", ha dit des del Saló del Còmic, que se celebra a Barcelona aquest cap de setmana. Sánchez és coautora del llibre 'Ganar o morir. Lecciones políticas de 'Juego de tronos''.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha dit, Espanya pateix una triple crisi –de règim, econòmica i territorial– "amb actors polítics que es mouen en el marc tradicional i d'altres que es mouen fora" d'aquest marc, de manera que creu que els guions de la sèrie són un "verdader manual de ciència política del qual es poden treure molts aprenentatges".

Per exemple, sobre el cas Rato, Sánchez no creu que la seva detenció fos una "venjança" dins del seu "partit-llinatge", sinó que és una decisió arran de la dinàmica judicial. Si fa uns dies va dir que es veia a ella mateixa com a Khaleesi, personatge de la sèrie que "ve de l'exterior amb un projecte diferent i construït des de sota", hi ha persones del seu entorn que li diuen que s'assembla més a Arya Stark, "algú que es nega al rol social que li atorguen, i que busca la manera de seguir perseguint els seus objectius".

Sánchez ha seguit buscant paral·lelismes entre els polítics espanyols i els personatges de la sèrie. Ha dit, en aquest sentit, que Rajoy pot ser el rei Stanis Baratheon, perquè li sembla "un president absent", i que quan la seva exparella i líder de Podem, Pablo Iglesias, va regalar el DVD de la sèrie al rei Felip VI, volia transmetre el missatge que s'acosten canvis. Seria, ha dit, com la recorrent frase 'winter is coming' de la sèrie. "El missatge és que els canvis estan per arribar, que vagi estudiant com poden caure els reis i a la vegada és una invitació perquè recapaciti que, si està canviant el règim, potser el rei hauria de sotmetre's a unes eleccions democràtiques", ha afirmat.

stats