PARLAMENT EUROPEU
Política 16/04/2015

Els partits sobiranistes planten el rei Felip VI en un acte a Brussel·les

Pablo Iglesias regala la sèrie ‘Juego de tronos’ al monarca per “entendre la crisi política”

Laia Forès
2 min
Pablo Iglesias, de Podem, va trencar el protocol per regalar al rei Felip VI la sèrie Juego de tronos.

Brussel·lesEls eurodiputats dels partits sobiranistes catalans no van voler sortir a la foto ahir amb el rei Felip VI en la seva primera visita al Parlament Europeu com a monarca. En ple debat polític sobre el futur de Catalunya, Ramon Tremosa (CDC), Josep Maria Terricabras (ERC), Ernest Maragall (ERC-NECat) i Ernest Urtasun (ICV) van plantar el rei en una trobada que la casa reial havia preparat perquè Felip VI pogués saludar els eurodiputats. En canvi, altres catalans -Santiago Fisas (PP), Francesc Gambús (Unió) i Javier Nart (C’s)- van decidir assistir a l’acte, molt breu i protocol·lari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La plantada, que també van protagonitzar els diputats d’Esquerra Unida i Bildu, va ser un dels temes que més es van comentar ahir a l’Eurocambra, però el rei, ferm defensor de la Constitució com a garantia de “la unitat històrica i política” d’Espanya, va rebutjar fer comentaris sobre el tema. Els quatre eurodiputats catalans que no van assistir a l’acte van al·legar problemes d’agenda o van admetre que el boicot era polític.

Els eurodiputats d’ERC van deixar clara amb piulades a Twitter la seva posició. “Saludaré el rei si se’ns dóna un format adequat per explicar-li que estem decidits a marxar. I per escoltar-lo si té alguna cosa a dir. Avui no és així”, denunciava Ernest Maragall. El seu company de files, Josep Maria Terricabras, que protagonitzava a la mateixa hora una roda de premsa sobre la llibertat d’expressió, també va piular sobre l’acte. “Sé que el rei d’Espanya ha vingut al Parlament Europeu. Tinc reunions tot el dia. De fet, sóc aquí per treballar”, assegurava.

Reunió improvisada

A l’hora de la reunió amb Felip VI, Ramon Tremosa estava reunit en un think tank europeu participant en un acte sobre Google. Des del seu entorn puntualitzen que la conferència de Tremosa estava prevista des de feia mesos i es queixen del fet que el monarca els havia convocat uns dies abans. Ernest Urtasun, en canvi, va reconèixer que la seva plantada responia a motius ideològics. Urtasun va recordar que el seu partit va reclamar un referèndum sobre el model d’estat i no es va permetre a la ciutadania elegir. “Per tant, no tenim per què assistir a aquesta recepció, i ens agrada més fer una celebració el dia abans, el 14, que és el Dia de la República, perquè som republicans”, va assegurar.

La plantada dels partits sobiranistes catalans es va veure en part eclipsada per la imatge del líder de Podem, Pablo Iglesias, saltant-se el protocol per regalar a Felip VI la sèrie de televisió Juego de tronos. El regal portava un missatge clar: “Servirà per entendre la crisi política que viu Espanya”, va explicar Iglesias davant la premsa. El rei, somrient, li va donar les gràcies i va assegurar que encara no ha vist la sèrie.

Felip VI es va reunir també ahir a Brussel·les amb els presidents de les principals institucions comunitàries en un viatge molt breu que va durar només mig matí.

stats