Política 29/11/2015

Tres detinguts a Catalunya en una nova operació antijihadista

Ara
2 min
Els dos detinguts a Barcelona intentaven captar persones a través de les xarxes socials.

BarcelonaTenia la maleta preparada per viatjar a l’Afganistan. Segons la Guàrdia Civil, una catalana, de 24 anys i veïna de Granollers, havia experimentat un procés de radicalització que l’havia portat a voler-se unir als jihadistes. Va ser una de les tres persones detingudes ahir a Catalunya en el marc d’una nova operació policial contra el terrorisme jihadista. Els altres dos detinguts eren marroquins i compartien pis des del 2013 a Barcelona, des d’on es dedicaven, a través de diferents plataformes virtuals i xarxes socials, a difondre l’ideari extremista de Daeix i a captar adeptes per enviar-los a zones de conflicte. Tots tres van ser traslladats a Madrid i es preveu que dimarts passin a disposició de l’Audiència Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més dels tres detinguts, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va explicar que s’investiga l’estructura d’aquesta xarxa de captació -especialment de dones- i les seves línies d’actuació. Ahir la Guàrdia Civil va interrogar quatre persones més -veïns de Barcelona, Vilanova i la Geltrú i Madrid- per la seva possible vinculació en el cas. En funció de la seva declaració quedaran en llibertat o passaran també a disposició judicial.

Atacar les xarxes de captació és ara mateix una de les prioritats de la policia, preocupada especialment pel paper que juguen les xarxes socials, ja que aproximadament el 80% de les captacions es fan a través d’aquesta via.

Barcelona, sota la lupa

La d’ahir va ser la segona operació amb detencions que es fa a Espanya després dels atemptats terroristes de París del 13 de novembre, on van morir més de 130 persones. La primera operació va ser el 23 de novembre a Segòvia, quan un intern d’una presó va ser acusat de captar adeptes per a l’organització i d’amenaçar de posar bombes a Madrid i Barcelona. La capital catalana està sota la lupa del ministeri de l’Interior, que situa la ciutat com “el principal escenari jihadista, on s’organitzen les xarxes principals dels radicals”.

De fet, des de principis d’any s’han detingut 95 persones a l’estat espanyol en operacions relacionades amb el jihadisme, el 60% de les quals a Catalunya, segons dades del ministeri. Fernández Díaz apuntava que “Catalunya, i Barcelona en particular, és una zona d’especial risc”, un fenomen que va atribuir a la proximitat de la frontera francesa i a la “composició de la població”.

Darrere de Catalunya ja hi apareixen Ceuta i Melilla, que tot i que és el lloc de procedència del 75% dels arrestats, concentra només el 16% de les detencions. El mateix estudi, elaborat pel Real Instituto Elcano, apunta que el 45% dels detinguts eren persones amb nacionalitat espanyola i el 34,7% marroquins. Destaca també la joventut dels arrestats -un 60% tenen menys de 30 anys- i l’augment de la presència de dones en les xarxes de captació.

stats