DIVISIÓ A UNIÓ
Política 29/06/2015

Unió suspèn de militància De Gispert, Castellà i sis sobiranistes més

La cúpula democristiana ha pres la decisió per 16 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions, però Espadaler afirma que no és a causa dels postulats independentistes dels crítics

Roger Tugas
2 min
Montse Surroca i Ramon Espadaler, en una imatge d'arxiu / ARA

BarcelonaLa cúpula d'Unió ha obert un expedient disciplinari a vuit dirigents díscols del partit. Ho ha explicat aquest dilluns el secretari general del comitè de govern d'Unió, Ramon Espadaler, que ha concretat que es retiren "els drets com a afiliats a partir d'avui" a Núria de Gispert, Antoni Castellà, Assumpció Laïlla, Josep Martorell, Marta Vidal, Mercè Jou, Elena Ribera i Joan Recasens per haver "manifestat públicament una posició contrària a l'expressada en el consell nacional de concórrer a les eleccions com a Unió i amb el full de ruta validat per la militància". "La raó no és que defensin el sí-sí", ha assegurat Espadaler, sinó que si algú "és en un partit, no pot defensar el programa ni el vot d'altres partits", amb referència al suport dels crítics a la candidatura que prepara Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió l'ha pres el comitè de govern per 16 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions. "Ho fem amb dolor", ha afirmat Espadaler, que ha insistit que no ha estat "un pas fàcil, sinó un exercici de responsabilitat". A partir d'ara, es donarà audiència a totes les parts durant el procés de suspensió de militància que presumiblement acabarà amb l'expulsió dels díscols, tot i que l'efecte de l'obertura de l'expedient és immediata, i els afectats ja "no poden ostentar càrrecs del partit". Malgrat tot, la cúpula d'Unió no reclamarà l'acta de diputats als que en tinguin, sinó que deixaran la decisió "a reflexió de cada persona". Castellà havia avisat que l'expulsió dels crítics condemnaria el partit a "l'autoextinció".

Pel que fa a De Gispert, de qui la cúpula del partit afirmava que havia sol·licitat la baixa voluntària però ella ho negava, Espadaler ha explicat que la presidenta del Parlament els havia comunicat que el correu que havia enviat feia una setmana a la direcció no s'havia d'interpretar com una petició de baixa. Per aquest motiu, també se l'ha suspès de militància.

Calendari electoral intern

Pel que fa a la campanya electoral, Espadaler ha anunciat que aquesta mateixa setmana es farà públic qui formarà part del comitè de campanya i que l'escola d'estiu d'Unió que tradicionalment debatia sobre aspectes europeus es reconvertirà aquest cop en "un àmbit de reflexió programàtica" per debatre els "eixos fonamentals que com a Unió" volen "portar al programa i oferir a la ciutadania de cara al 27-S". Així mateix, entre el 13 i el 16 de juliol se celebraran les assemblees de les federacions intercomarcals per elaborar les candidatures per a les quatre circumscripcions, les quals s'aprovaran definitivament en un consell nacional el 25 de juliol, el qual també validarà el programa electoral.

stats