Política 24/02/2011

Zapatero: "Rajoy manipula les xifres"

El president espanyol ha acusat de manca de rigor les dades aportades pels membres de l'oposició

Miquel Codolar
2 min

MadridEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha acusat el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, d'haver "intentat manipular les xifres" sobre atur, educació, beques i sanitat. Zapatero ha defensat que la cobertura en desocupació s'acosta al 80% i és un 18% superior a la que hi havia al final del govern de José Maria Aznar. Ha dit que Rajoy, en la seva intervenció a la compareixença per debatre les polítiques socials, ha intentat "inventar un nou concepte d'atur inacceptable", un criteri segons el qual durant el govern del PP "només hi havia el 40% de protecció a la desocupació". Zapatero ha defensat que "s'ha millorat en totes les polítiques socials" i ha demanat a Rajoy que reconegui que s'ha equivocat. Ha dit que "es pot criticar sempre el govern, però canviar la realitat de les xifres, no".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero considera que els portaveus dels partits de l'oposició han dut a terme unes argumentacions "sense anàlisis o diagnòstics de rigor", sense els quals "no es pot fer cap proposta". Responent al portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, ha defensat que el nou sistema de finançament incrementa la capacitat financera de les autonomies per afrontar la despesa sanitària. Pel que fa a la dependència, Zaptero ha recordat que el model aprovat pel Congrés "suposa no un finançament del 50% sinó del 33% del govern central i la mateixa proporció de les autonomies i els ajuntaments". En aquest sentit, ha defensat que el govern espanyol ha aportat els diners que li toquen, que han estat 335 milions d'euros, el que és "la mateixa quantitat que el Govern". Ha reconegut que calen altres mesures per finançar la sanitat, i espera que hi hagi "resultats a mig termini" perquè "hi ha consciència plena sobre aquesta matèria".

També ha criticat que Duran hagi dit que no s'ha fet res en habitatge perquè ha dit que el govern espanyol "ha incrementat en un 50% l'habitatge protegit" i s'ha negat a diferenciar les ajudes al lloguer a les diverses autonomies perquè "seria impossible diferenciar el preu del lloguer per autonomies". El president espanyol ha respost a Joan Ridao, d'ERC, que s'han produït millores en l'estat del benestar i les polítiques socials. Pel que fa a les crítiques a la reforma financera d'ERC, ha apuntat que la reforma afavoreix l'obra social de les caixes.

stats