Política 04/01/2016

L'ANC i Òmnium fan una crida a "refer la unitat" de les forces sobiranistes

Admeten que l'escenari de noves eleccions al març és pràcticament inevitable, després del 'no' definitiu' de la CUP a investir Mas, però demanen "sentit d'estat, unitat d'acció i generositat" perquè el procés català no descarrili

Ara
2 min
El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en una concentració sobiranista a plaça Sant Jaume aquest estiu / ACN

BarcelonaL'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural fan una crida a deixar de banda els retrets i a refer la unitat de les forces sobiranistes perquè el procés català no descarrili. Així s'han expressat els presidents de les dues formacions, Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium), en declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio' l'endemà del 'no' definitiu de la CUP a facilitar la investidura d'Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cuixart ha admès que "hi ha un cansament de la gent", perquè "la majoria s'ha expressat amb molta claredat tant el 27-S com el 20-D" i ha reconegut que "no podem anar repetint plebiscits cada tres mesos" i "qüestionant una majoria sobiranista que sabem que existeix". Per aquest motiu, ha fet una crida a totes les forces sobiranistes perquè tinguin "sentit d'estat, unitat d'acció i generositat" i "que cadascú sàpiga estar a l'altura del moment".

Per la seva banda, Sànchez ha admès que l'escenari de noves eleccions el març, a hores d'ara, és pràcticament inevitable, i ha demanat "desdramatitzar" la situació i "tornar a treballar" per "refer la unitat". Preguntat per si Mas hauria de fer un pas enrere, Sànchez ha afirmat que "des de l'ANC mai hem dit que Mas ha de ser president, i ara tampoc direm que s'ha d'apartar". També ha evitat posicionar-se sobre si s'hauria de reeditar la fórmula de Junts pel Sí i ha admès que dins l'assemblea "hi ha moltes idees diferents". "Haurem de trobar un desllorigador", ha afegit, alhora que ha demanat "confiança", perquè "aquest procés ha arribat molt lluny gràcies a la confiança".

Súmate vol un procés "sense vetos"

L'entitat independentista que agrupa castellanoparlants, Súmate, ha afirmat que tot i que respecta les decisions dels partits, n'hi ha moltes que "no les comparteix", i ha reivindicat un procés "sense vetos, amb tothom", en referència a la negativa de la CUP a investir Mas. Precisament, el cap de files de la CUP al Parlament, Antonio Baños, forma part de Súmate i és un dels diputats que apostava per investir Mas. Ara, de fet, s'està plantejant dimitir després que la CUP consumés el veto al president en funcions. A través d'un comunicat, Súmate ha afirmat que les decisions dels partits "no impediran el procés constituent cap a la República". "El que va començar al carrer no ho frenaran els interessos partidistes ni personals", afirmen al text.

"Qui cregui que això s'ha acabat s'equivoca: si ens veiem obligats a anar a noves eleccions, hi anirem, però amb més convicció que mai per guanyar", sentencien.

stats